Špatné podmínky od stánku začátkem října vyhnaly i Vandu Trantinovou, která vyrábí domácí sirupy a marmelády. „Provozovatel nesplnil, co bylo ve smlouvě. Nedal nám třeba uzamykací roletu a ani nebyl vstřícný jakémukoliv jednání,“ postěžovala si.

Obvinění provozovatel Pavel Bartošek odmítá. „S těmi, kteří mají zájem, vymýšlíme akce. Komunikuji s nimi denně,“ řekl.

Volby 2017 - štáb ČSSD v Lidovém domě - Bohuslav Sobotka.
Za propad ČSSD a TOP 09 mohou podle politologa chyby i nepřesvědčiví lídři

Ostrý provoz podle mluvčího tržnice Jana Šmikmátora ukázal, že každý z nájemců má o fungování jiné představy. „Neshodli jsme se třeba na otevírací době. Chceme mít otevřeno od rána, protože lidé jsou zvyklí chodit na tržnici ráno a potom po práci. Proto jsme se s některými prodejci dohodli, že spolupráci ukončíme,“ vysvětlil.

Otevírací doba je pouze jedním z problémů, se kterými se musí prodejci potýkat. „Bartošek není schopen tržnici vést a nehodlá se s námi o čemkoliv bavit. Nezajímáme ho,“ kritizovala vedení dále Trantinová.

Podle Bartoška je chyba na straně trhovců. „Je to celé o přístupu. Nikdo si nemůže myslet, že otevře stánek a do měsíce zbohatne,“ komentoval.

Ilustrační foto.
Změří si tlak, poslechnou tlukot srdce. Lidé se naučí poznat infarkt od selhání

Prodejcům vadí také nedostatečná propagace, kvůli které do budovy míří málo zákazníků. „Podmínky jsou tady katastrofální. Lidé prostě nevědí o tom, že sem můžou přijít. Někdy tudy za celý den neprojde ani noha. Vedení to nijak neřeší,“ uvedl prodejce, který si nepřál být jmenován, aby si nezkomplikoval další jednání s vedením tržnice.

V současné době se kvůli odchodům některých trhovců vyprazdňuje druhé patro budovy. „Stávající prodejce přemisťujeme do prvního patra. Máme v plánu nový koncept. V současnosti je to v přípravách a nechceme nic konkrétního říkat, dokud není vše úplně nachystané,“ vysvětlil Šmikmátor.

Zástupci Brna-středu se k situaci zatím nevyjádřili. „Oficiální vyjádření o provozu tržnice obdrží představitelé radnice na zasedání zastupitelstva prvního listopadu,“ informovala mluvčí městské části Iveta Fišerová.

Městská tržnice na Zelném trhu
• Budova stojí na Zelném trhu od roku 1950.
• Poprvé ji dělníci přestavěli v devadesátých letech minulého století, podruhé začali budovu opravovat loni v srpnu.
• Loni v prosinci měla být oprava hotová. Dokončení ale oddálila narušená statika domu.
• Zkušební provoz zahájila tržnice letos 17. června.
• V plném provozu je od letošního 13. září.
• Za necelé tři měsíce ostrého provozu odešli tři prodejci.
• Provozovatel chce tržnici zaplnit prodejci do konce roku.