Ve druhém čtvrtletí letošního roku do českých hotelů a ubytoven zamířilo asi 9,7 milionu turistů. Oproti loňsku jde asi o čtyřprocentní pokles.

„Potvrdily se tak průzkumy naší Asociace o letošních propadech tržeb a úbytku západních turistů,“ zdůrazňuje Tomio Okamura, mluvčí a člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Jak ukázalo sledování ČSÚ, jediní, kdo si mohou mnout ruce, jsou majitelé luxusních hotelů. Jen těm totiž klientů přibylo, na rozdíl o jiných.

Nejvíce hostů (asi 1,1 milionu) sáhlo po tříhvězdičkových hotelech. Ve čtyřhvězdičkových hotelech to bylo asi o tři sta tisíc méně.

Co se týče jednotlivých krajů, tak si dokázaly polepši jen Jihomoravský a Karlovarský kraj. O ostatní regiony zájem upadá, nejvíce o Střední Čechy a Vysočinu.

„Důvodem úbytku turistů je především trvalé neřešení palčivých problémů jako je okrádání, bezpečnost či nepoctivé směnárny. A také jde o disproporce z hlediska nabídky služeb a infrastruktury mezi Prahou a regiony ČR, takže se nedaří protáhnout pobyty zahraničních turistů z Prahy do regionů. Silný kurz koruny pak jen již dokreslil tyto negativní faktory,“ uvedl Okamura.

Nejvíce do České republiky tradičně jezdí Němci a Angličané. Třetí příčku si nově vybojovali Rusové.