Češi budou moci od začátku prázdnin cestovat do Chorvatska bez pasu jen na občanský průkaz. Kontroly turistů na hranicích by měly od letošního léta zrychlit nejen díky zrušení celních kontrol. „Na některých chorvatských hraničních přechodech se Slovinskem a Maďarském bude možné se od letošního léta setkat se společnými hraničními kontrolami, což bude v praxi znamenat, že turista bude muset na hranicích zastavit kvůli hraniční kontrole pouze jednou," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Vstupem do EU se rovněž otevře chorvatský trh, dovážené zboží se navíc nebude proclívat. „V tomto směru lze očekávat zlevnění cen potravin vlivem zvýšené konkurence například polského a italského trhu. Na zvýšení cen potravin si v předchozích letech stěžovali zejména turisté s vlastním stravováním," dodala tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Podle průzkumu asociace zájezdy a pobyty v Chorvatsku cestovní kanceláře kvůli jeho vstupu do EU v letošní sezoně nezdražily. Od července přitom již nebudou marže českých cestovních kanceláří osvobozeny od platby DPH ve výši 21 procent, jako tomu bylo doposud. „Čeští klienti cestovních kanceláří tak tento vliv nijak nepocítí na svých peněženkách," podotkla Petříčková.

Kontroly osob na hranicích Chorvatska s dalšími unijními státy budou zcela zrušeny až se vstupem země do schengenského prostoru. To by podle vyjádření chorvatského ministerstva vnitra mělo nastat přibližně do dvou let.

Vstupem Chorvatska do EU také podstatně stoupnou celkové příjmy unie z cestovního ruchu. Ekonomika cestovního ruchu se v Chorvatsku podílí na hrubém domácím produktu přibližně z 27 procent.

Do Chorvatska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo 806.000 českých turistů. Češi se tak podílí na celkovém počtu zahraničních návštěvníků v Chorvatsku z pěti až sedmi procent. „I díky vstupu Chorvatska do EU dojde v letošním roce k dalšímu meziročnímu navýšení počtu příjezdů českých turistů do Chorvatska, kterých podle našich odhadů vycestuje 830 až 850 tisíc," uvedl analytik Beránek.

Hlavními lákadly v Chorvatsku pro Čechy zůstávají krátká dojezdová vzdálenost k moři, stabilní pěkné počasí, kvalitní ubytování a gastronomie, příroda a historické památky.