"Loňská produkce je podle prvního odhadu o šest až sedm procent vyšší než v roce 2013 a dosáhla hodnoty zhruba 2,008 miliardy korun. Zatímco v roce 2013 sezona trvala velmi krátce, tak loni nebyla takřka zima a od února bylo možné prodávat. Lidé díky tomu začali kupovat květiny velmi brzy," uvedl Horák, podle kterého se Češi po několika letech odříkání už nebojí utrácet. "Opět se věnují květinám a okrasným rostlinám," podotkl.

V Česku se pěstují hlavně balkonové a záhonové květiny, primule, chryzantémy, bramboříky a vánoční hvězdy. České firmy exportují do zahraničí minimálně a stále platí, že svou produkcí uspokojí téměř polovinu tuzemského trhu.

Horák upozornil, že zatímco české domácnosti útraty za květiny zvyšují, tak města a obce investice do veřejné zeleně drží na uzdě. "Ve výsadbě letniček obrat k lepšímu moc nenastal. Města stále ještě dost šetří, což je pro nás nepříznivá zpráva," řekl.

Evropské dotace

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) tuzemští pěstitelé květin mohou v příštích pěti letech počítat s dotacemi z evropských fondů a státního rozpočtu. "Finanční příspěvky jsou připraveny pro pěstitele okrasných květin i ovoce a zeleniny. Aby měli základní finance na plochu, ale zároveň také investiční prostředky na závlahy, skleníky a zpracování komodit, které pěstují. Chceme, aby celý sektor mohl jít nahoru," uvedl Jurečka.

Oblast pěstování květin má podle ministra potenciál k růstu. "Jsme velcí dovozci ze zahraničí. Dříve to bylo naopak a Česká republika byla vývozcem okrasných květin," řekl Juračka. Výši podpory, kterou mohou pěstitelé květin v následujících pěti letech získat, podle něj zatím nelze odhadnout. "Bude to otázka výzev a nastavených priorit. Obecně na investice máme z evropských fondů připraveno do celého sektoru zemědělství přes devět miliard korun," dodal.

Do Čech nejvíce květin dováží z Nizozemska, Německa a Kolumbie

Dovoz květin do Česka loni zůstal na úrovni roku 2013, kdy obnášel zhruba 2,5 miliardy korun. Nenaplnily se tak zatím obavy firem z oboru, že kvůli ukrajinské krizi a případnému omezení dovozu do Ruska tuzemský trh zaplaví levné květiny z Polska či Nizozemska. Nejvíc květin bylo loni do Česka dovezeno z Nizozemska, Německa a Kolumbie.

V roce 2013 produkce květin poprvé po téměř dvou desetiletích klesla o tři procenta na 1,881 miliardy korun. Na poklesu produkce květin se výrazně podílelo nepříznivé počasí, především dlouhá zima a nedostatek slunečního svitu na jaře. Pěstitelům uškodily i červnové povodně. Zahradnický sektor v ČR zaměstnává zhruba 23.000 lidí.