To není vtip. Poslanci včera schválili rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na další obory, kromě stávajících obchodů a restaurací budou účtenky povinné i ve službách a u řemeslníků. Řádově jde o desítky oborů. A mimo jiné zmiňovanou kosmickou dopravu nebo třeba chov velbloudovitých zvířat. I u těchto „bizárů“ se opozice pokoušela prosadit výjimku. Ale neúspěšně. 

Alena Schillerová.
Sociální služby nebudou spadat pod EET. Nemine zřejmě řemeslníky či lékaře

EET - InfografikaZdroj: DeníkPoslanci však některé výjimky prosadili, například účtenky nebudou povinné v sociálních službách.

Účtenky off-line

Velkou změnou je i fakt, že nejmenší podnikatelé s příjmy do 600 tisíc korun ročně (s maximálně dvěma zaměstnanci) budou moci vydávat papírové účtenky – bez připojení na internet. Půjde o účtenky z předtištěného bloku, který si podnikatel zdarma vyzvedne na finančním úřadě. „Jednou za čtvrt roku pak zašle speciální formulář s údaji o výši tržeb a počtu vydaných, a případně stornovaných účtenek na finanční úřad,“ popsal Michal Žůrovec z ministerstva financí. 

Včerejší jednání opět provázel tuhý odpor opozice. ODS například vzkázala, že až se dostane do vlády, EET zruší. Určité otazníky má například i Hospodářská komora ČR. „Při dalším rozšiřování bude daleko obtížnější dohledat případný efekt omezení nekalé konkurence, protože půjde třeba i o drobné služby poskytované v domácnostech, kde jsou kontroly nemožné,“ podotýká prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. 
Součástí hlasování bylo i snížení DPH na některé položky, například pivo, vodné a stočné.

EET, ilustrační foto.
Sněmovna změnila zákon o EET. Uleví se prodejcům kaprů, bude více papírování