Těchto provozů v zemi ubylo mezi lety 2011 a 2016 celkem 14 procent, sdělilo na interpelaci SPD ministerstvo hospodářství. Podle něj zavřelo během pěti let 424 pekařství a 601 řeznictví, píše PNP.

Zemský cechmistr svazu řezníků Konrad Ammon jun. uvádí dvě hlavní příčiny úbytku – vedle těžkostí s hledáním učňů je to rostoucí počet předpisů a byrokratických povinností. „Podobně vidí situaci i mistr řezník Philipp Rosenstingl v Hutthurmu, který provoz vede už ve třinácté generaci. Zaměstnává momentálně šest řezníků. Říká, že neví, proč se nikdo tomuto řemeslu nechce učit – pro něho je to povolání snů. Chápe ale, že přemíra předpisů vede mnoho kolegů k ukončení podnikání – vysoké investice potřebné ke splnění nových norem se provozům se dvěma, třemi lidmi často nemusí vyplatit,“ pokračuje pasovský deník.

Ilustrační foto.
Soud: Zničení firmy, která překážela chemičce Agrofertu, bylo nezákonné

Nedostatek dorostu je velkým problémem i pro Christine Faltererovou, která provozuje ve třetí generaci pekařství v Trostbergu. Letos poprvé nenašla k 1. září žádného učně. Navíc musí bojovat s konkurencí diskontních shopů. „Cenově s nimi nemohu držet krok, protože moji dva učni mají přece dostat slušnou mzdu,“ říká.

Zemský cechmistr pekařů Heinz Hoffmann prý i přes nesporný pokles počtu provozů nechce mluvit o „umírání pekařiny“, spíš se prý jedná o strukturální změny v řemesle směrem k větším podnikům. Řešení vidí šéfové obou řemeslných uskupení v probuzení většího zájmu konzumentů o regionální rukou dělané pochutiny, o produkty řezníka a pekaře z místa. Takoví zákazníci ochotní zaplatit za ně přiměřenou cenu jsou i dnes, a dokud budou, budou i pekaři, kteří tyto potraviny s nadšením připravují, míní Heinz Hoffmann.

Parkování v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové a v jejím okolí.
Vyrostou? Hradecká nemocnice vyhlíží tři parkovací domy