Jde o čísla získaná z pražského a karlovarského letiště, které jsou nejčastějšími vstupními branami ruských turistů do země. Podle asociace od července do srpna ubylo na pražské Ruzyni téměř 23.000 cestujících z Ruska, o dalších více než 2200 turistů pak meziročně ubylo v Karlových Varech. Jen na letecké dopravě tak Česká republika utrpěla ztrátu přes 500 milionů korun, dodal Sivek.

Úbytek významné ruské klientely podle cestovních kanceláří nepůjde lehce nahradit. "Žádný čínský turista je nenahradí, protože Číňané k nám jezdí v průměru na 1,2 až 1,3 dne, kdežto Rus u nás setrvává déle než pět dní," uvedl Sivek. Vloni tvořili Rusové podle Českého statistického úřadu druhou nejpočetnější národnostní skupinu turistů po návštěvnících z Německa. Celkem jich do země přijelo meziročně o téměř deset procent víc, a to 759.000. Číňanů, jichž rovněž přibývá, vloni do země přijelo 164.000.

Letošní rok ale bude ve vztahu k ruským turistům vypadat úplně odlišně. Podle domácí turistické centrály CzechtTourism letos ruských turistů na základě menšího počtu vydaných víz meziročně klesne až o pětinu. Už ve druhém čtvrtletí letošního roku turistů z Ruska ubylo o 14,1 procenta.