Na odbyt tak jdou v zastavárnách v regionu maximálně levné mobily, dražší elektroniku si tam prý ale nikdo nekoupí. „Lidé totiž její pořízení řeší většinou na splátky," vysvětluje si propad prodeje elektroniky například prodejce z kroměřížské zastavárny Martin Doseděl.

„Nejvíce na odbyt jdou levné mobilní telefony kolem čtyř stovek, elektronika moc ne. Všechno je na splátky a nemusíte potvrzovat žádné příjmy, vyřídíte si to přímo v prodejně během pár minut," míní Doseděl.

Úbytek zákazníků je prý citelně znát i u něj. „Zákazníků, kteří nemají peníze, přibývá a zákazníků, kteří nakupují, zase naopak ubývá," potvrdil prodejce.

Veškeré zboží, které v prodejně má, je vykoupeno od lidí. Dušuje se, že na kradené se snaží dávat pozor, lidé to prý na něj ale pravidelně zkoušejí.

„Na první pohled nepoznáte, že jde o kradenou věc a nikdo to samozřejmě nepřizná. Vždy proto požaduji občanský průkaz. Nemám zapotřebí potíže, jsou za to velké pokuty," dodal Doseděl.

Policejní kontroly

Policie ostatně zastavárny navštěvuje často, pátrá tam totiž právě po kradeném zboží.

„Policisté provádějí kontroly zboží v zastavárnách průběžně. Chodí spíše namátkově v rámci běžného výkonu služby. Mnohé kradené zboží se jim takto podaří zjistit," potvrzuje i kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Podle majitele bazaru v Hulíně Stanislava Zapletala na podobném typu obchodování zbohatnout nejde. Jeho prodejna je zaměřená především technicky: nabízí tudíž elektroniku, vybavení domácností nebo třeba nářadí.

„Mám technický bazar, co, kdo přinese, to vezmu. Musí to být samozřejmě patřičných rozměrů a vše doloženo občankou," shrnul majitel.

Zásadní problém je podle něj to, že lidé radši nakupují přes internet a na splátky.

„Je to dneska o ničem a trochu paradox: platy se snižují, všechno se zdražuje, ale prodej upadá i tady. Žít jen z chodu bazaru nejde, vydělal by mi možná jen na plyn. Podnikám od devadesátého roku a můžu říct, že je to čím dál horší," postěžoval si Deníku majitel.

V bazaru prodává věci z druhé ruky, lidé mu nosí nepotřebné věci a on je následně prodává. Kšeftům na černo se snaží vyhnout a bez občanky a smlouvy obchod neudělá.

„Od lidí nic nevykupuji, na to nejsou peníze. Věci vezmu, ale vyplatím je až po prodeji. I kdyby se mi někdo pokusil prodat něco kradeného, bez smlouvy a občanky neudělám žádný obchod, nestojí to za to," tvrdí.

Použité mobilní telefony nelákají

Mobilní telefon má dnes už téměř každý, leckdo dokonce dva nebo i tři. Možná proto prý upadá i obchod s použitými mobilními telefony. Nejen ty starší, ale i zbrusu nové a také mobilní příslušenství má v nabídce třeba majitel kroměřížské prodejny Miloslav Urban. Jenže nebýt prý servisu, který zákazníkům poskytuje, provoz by se nevyplácel.

„Prodeje jdou dolů. Specializuji se především na servis, ten mě drží především," přiznal Urban.

Lidé prý rádi nakupují na internetu, jenže mnohdy ani nevědí, co objednávají a s mobilem pak mají problémy.

„Často si objednají zboží, které ani není pro český trh, je to třeba pro Anglii, Polsko, nebo Rusko. Sice ušetří, ale zjistí nakonec, že nakoupili špatně a chodí za mnou na rady," vysvětlil Urban.

S kradenými telefony má zkušenost i on, takovým obchodům se prý proto snaží zásadně vyhnout.

„Není problém vzít telefon na komisi, vždycky si ale nabízený přístroj kontroluji na stránkách ministerstva vnitra, kde jsou výrobní čísla těch kradených registrována. Pokud je telefon bez krabičky a ostatního příslušenství, zboží neberu," říká majitel.