Město z lešení, fotbal na škváře jako za starých časů nebo jedinečnou světelnou show si na brněnském výstavišti v uplynulých týdnech vychutnalo sto sedmdesát tisíc lidí. Přesně tolik návštěvníků přišlo na festival Re:publika. Skončil v neděli. A pořadatelé i kritici začali s prvním účtováním. Lidí nakonec na festival přišlo mnohem méně, než se čekalo.

Před zahájením festivalu organizátoři počítali s účastí až půl milionu lidí. Z tohoto počtu jich ve skutečnosti dorazily necelé dvě pětiny. „Je to podle mě důkaz, že festival návštěvníky nepřitáhl,“ kritizoval opoziční zastupitel za ČSSD Oliver Pospíšil.

Univerzitní kampus Masarykovy univerzity v brněnských Bohunicích. Ilustrační foto.
Opravy Bítešské: řidiče potrápí v létě uzavírky, projedou přes kampus

Pořadatelé ale akci hodnotí jako úspěšnou. „Sedm a půl tisíce lidí za den za úspěch považujeme. Důležitější než toto číslo je ale fakt, že se návštěvníci rádi vraceli do konkrétních pavilonů či posedět do kavárny a byli spokojení,“ uvedla ředitelka brněnského Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Podobný názor má i kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl. „Festival si příchozí užívali a celá akce měla pospolitou a příjemnou atmosféru,“ řekl Anděl.

Podle brněnského primátora Vokřála není na místě ani kritika některých lidí vzhledem na roztříštěný program festivalu. „Chtěli jsme propojit moderní design, sport a umění, proto mohla akce působit neharmonicky. Ale myslím si, že to bylo dobře a každý si na festivalu našel své,“ poznamenal primátor.

Celý festival stál sto dvacet sedm milionů korun, padesát zaplatilo město. Na jednoho návštěvníka tak padlo sedm set padesát korun.

Komár tygrovaný
Nebezpečné komáry přiváží na jižní Moravu kamiony. Dosud nezabili

Návštěvníci festival vesměs chválili. „Mile mě překvapil třeba expozice Avant Garde. Byla jsem v pavilonu skoro hodinu. Hodně mě bavil počítač generující kódy i bloudění po lešení. Příjemný byl také večer, kdy jsem s koktejlem v ruce pozorovala světelnou show,“ poznamenala Andrea Křečková.

Podle Janulíkové si lidé oblíbili i pavilon Morava s výstavou knih či sportovní Re:lax zónu. „Samostatnou kapitolou byl obrovský zájem o komentované prohlídky výstaviště. Jeho znovuobjevení a pochopení, že to je prostor, kde se dá trávit volný čas, považuji za klíčový dopad celé akce,“ komentovala Janulíková.

Řekli o Re:publice
- „Řekněme si upřímně. Kdyby nebyla Re:publika, nikdy by v v Brně nebyla Epopej.“ primátor Petr Vokřál
- „Festival příliš účastníky nepřitáhl.“ opoziční zastupitel za ČSSD Oliver Pospíšil
- „Více než čísel si ceníme toho, že se podařilo oživit areál brněnského výstaviště.“ kreativní ředitel festivalu Re:publika Pavel Anděl
- „Akce nebyla úspěšná ani nesplnila očekávání. Proto by měla být vrácena část dotace na projekt.“ komunistický zastupitel Martin Říha

Velký úspěch měla unikátní výstava děl Alfonse Muchy, spojení devíti pláten Slovanské epopeje a Muchových plakátů. „Za pouhé tři týdny vidělo výstavu víc jako třiadvacet tisíc lidí, což znamená že denně ji navštívila přes tisícovka zájemců. O víkendech byla expozice beznadějně vyprodaná,“ vypočítala za brněnské veletrhy Dita Brančíková.

Podle primátora Vokřála Epopej může být v Brně vystavená jen díky konání Re:publiky. Na výstavu se lidé mohou podívat v pavilonu H až do konce roku. Vstupné ale bude o sto korun dražší, dvě stě padesát korun.

Kritici poukázali také na to, že na kontroverzní projekt hromadného rande umělkyně Kateřiny Šedé dorazila jen zhruba třetina účastníků. „Pořadatelé by měli vrátit část dotace na projekt,“ podotkl komunistický zastupitel Martin Říha. Podle vyjádření primátora ale město o vrácení peněz uvažovat nebude.

Najít možného budoucího partnera přišlo na brněnské výstaviště jen přes šest stovek lidí. Největší československé rande tam uspořádali souběžně s festivalem Re:publika.
Seznamka pro 1918 lidí? Na Největší československé rande přišla jen třetina