Jedno přišlo začátkem září, druhé se očekává v říjnu. Ceny tak vzrostou o dvacet korun na metrickém centu.

Prodejci paliv na Klatovsku se shodují na tom, že lidé uhlí stále kupují i přes ekonomickou krizi.

„Prodává se, ale v menším množství. Některé rodiny si uhlí kupují během topné sezony i třikrát. Prostě nakoupí si topivo za tolik, na kolik mají peníze. Až uhlí dojde, dokoupí ho,“ říká sušický prodejce Josef Vaněk.

Největší nápor v prodeji zaznamenali obchodníci prý letos v lednu a únoru. To způsobila dlouhá zima. Konec léta a začátek září je ale stejný jako v minulých letech.

„Zatím se prodává průběžně. Menší nápor očekáváme s koncem září, jelikož na říjen chystá největší český dodavatel uhlí další zdražování,“ říká jednatel společnosti Elika Horažďovice Pavel Jirka.

Nejprodávanějším uhlím je podle Jirky uhlí Bílinské.

„Bílinské uhlí v kostce se prodává za 349 korun za metrák, ořech pak za 337 korun. Ceny briket jsou stálé,“ dodal jednatel společnosti.

Po několika letech, kdy měli lidé domá dostatek zásob dřeva po větrných katastrofách, se opět zvýšil i prodej dřeva.

„Orientujeme se především na chalupáře a tak prodáváme balíky dřeva na topení. O ně je velký zájem“ pokračuje Pavel Jirka.

Velký zájem je i o různé odřezky a další druh palivového dřeva. V Pačejově pořídíte například kontejner odřezků za dva tisíce korun plus dopravu. Zde je však již nyní dlouhý seznam zájemců a s tím souvisí i čekací doba.

„Pořídil jsem si domů kombinovaný kotel na dřevo a uhlí. Dřevo je dnes mnohem levnější záležitost než uhlí a náš dům v pohodě vytopí. Topivo si pořizujeme hlavně v létě. Uhlí nakupujeme v letních slevách každoročně, co se týče dříví, využíváme ještě různých výřezů v lese. To se pak musí zapojit celá rodina,“ říká chalupář Václav Franěk, který má chalupu na Měčínsku.

Levné výřezy nabízejí také obce i města v obecních lesích.

„Stále se zvyšující ceny jsou pro nás důchodce hodně nepříjemné. Nemohu si dovolit nakoupit uhlí na celou zimu najednou. Z důchodu to prostě neutáhnu, nedá se to ušetřit. Proto musím objednávat uhlí na etapy, i několikrát za rok,“ zlobí se důchodce, který vlastní rodinný domek v Klatovech, František Říha.