Jan Rovenský z Greenpeace řekl, že nyní považují limity těžby za vyřešenou záležitost. „Po jednání se stranami jsme si jisti, že tady není žádná politická sílí, která by usilovala o jejich prolomení,“ sdělil Rovenský.

Politickým tématem jsou odpisy zásob. „Názory stran jsou poměrně opatrné a vyhýbavé a to bychom chtěli změnit,“ uvedl Rovenský. „Jedině jasný signál z kraje může dát věci v Praze do pohybu,“ podotkla Jana Kubaňová z Hnutí Duha. Podle Rovenského však jedině Strana zelených přislíbila, že zásoby odepíše.

Ekologové si nemyslí, že se uhlí nikdy nesmí vytěžit, nemělo by se však pálit v elektrárnách či teplárnách. „To nám přijde jako barbarství,“ řekl Emil Jeníček z občanského sdružení Kořeny.

V případě odpisu zásob je podle Rovenského Mostecká uhelná z právního hlediska dostane zcela ze hry. „Když tam nebudou mít ložisko, tak jejich pochybné argumentace přestanou zcela platit. Z pohledu jistoty to bude nejlepší zpráva pro jiřetínské obyvatele,“ dodal Rovenský.

Ekologické organizace chtějí v září a říjnu udělat fóra s kandidáty v několika městech, kde se lidé budou moci přímo politiků na téma odpisů zásob ptát. Dále plánují průzkum mezi kandidáty do krajských voleb a putovní fotografickou výstavu, která zdokumentuje vliv těžby na krajinu. Lidé se budou moci od poloviny srpna připojit také k elektronické petici na internových stránkách www.zitnebotezit.cz.