Starostové si tuto službu pochvalují: ušetří za plat brigádníků, a navíc si na údržbu zeleně, úklid černých skládek a další činnosti nemusejí najímat firmy. Lidé bez práce zase mají šanci získat trvalejší zaměstnání.

Třináct dlouhodobě nezaměstnaných už téměř měsíc pracuje ve Šternberku a radnici se natolik osvědčili, že chce přijmout další. „Postupně jich budeme mít dvacet. Do konce týdne nastoupí také jejich předák. Má řidičský průkaz, takže je bude rozvážet na různá pracoviště ve městě. Nezaměstnané využíváme na úklid města nebo odpadků z přírody. Mnozí jsou rádi, že sehnali zaměstnání v místě bydliště. Pokud je to potřeba, jdou do práce i o víkendu,“ popsala mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

I místní obyvatelé si už všimli, že město zkrášlují úklidové čety. „Občané je často potkávají v ulicích. Oceňují, že se to u nás s čistotou veřejných prostranství hodně zlepšilo,“ poznamenala Černocká.

Díky spolupráci obce a úřadu práce našel zaměstnání pětapadesátiletý Josef Hradil ze Štěpánova. „Jsem rád, že nemusím nikam dojíždět. Je to pro mě výhodné. Po padesátce se už slušné zaměstnání těžko hledá,“ řekl Hradil, který už pro Obecní úřad ve Štěpánově v minulosti pracoval.

Zaměstnání už tak na Olomoucku získalo 141 lidí, které úřad práce vede v evidenci přes půl roku. „Na sezonní práce jsme zaměstnali dvakrát více osob než loni. Obcím proplácíme mzdy, takže je tito lidé nic nestojí,“ řekl Jaroslav Mikšaník z Úřadu práce v Olomouci.

Nejvíc dlouhodobě nezaměstnaných se úředníkům podařilo umístit v Moravském Berouně, Norberčanech a v obcích na Šternbersku. „V některých městech je míra nezaměstnanosti až jedenáct procent. Velký zájem o tyto pracovníky však mají i malé obce. Obvykle přijmou i pět lidí naráz,“ dodal Mikšaník.

Od začátku dubna pracuje třináct lidí pro radnici v Moravském Berouně a od května chtějí na sezonní práce zaměstnat dalších pět lidí. „Většinou jsou to místní občané, kteří mají s hledáním zaměstnání problémy. Myjsme s nimi zatím spokojeni. Uklízejí veřejná prostranství, zimní posyp z komunikací a udržují trávníky a zeleň. Někteří jsou tak řemeslně zruční, že budou ve městě předlažďovat propadlé chodníky,“ sdělil místostarosta Moravského Berouna Jan Brenkus (ODS).

Flákače u nás nechceme

Například ve Štěpánově už několik týdnů zaměstnávají čtyři lidi na veřejně prospěšné práce a v polovině tohoto týdne podepsali s úřadem práce smlouvu na další tři. „Pracují u nás také dva Olomoučané. Před nástupem je posíláme na zdravotní prohlídku, aby se později nevymlouvali, že nemůžou určité práce dělat,“ sdělil štěpánovský tajemník Jindřich Přidal.

Obec se před případnými flákači pojistila také tím, že jim dává pracovní smlouvu jen na půl roku. „Ty, co se nám osvědčili, pak zaměstnáme celoročně. Například na úklid sněhu, opravy a údržbu obecních budov. Vydělají si přibližně deset tisíc korun hrubého,“ poznamenal Přidal.

Dosud nezaměstnaný Josef Hradil si spolupráci mezi Štěpánovem a úřadem práce pochvaluje. „Mám zdravotní problémy se zádama a nesmím tahat těžká břemena. Na pracáku mi nic slušného nenabídli a tady mi zatím dali smlouvu na půl roku,“ říká Hradil.

Štěpánovští tyto pracovníky využívají hlavně na pravidelnou údržbu trávníků, obecní zeleně a úklidové práce. „Odbornější práce vykonávají jen za dohledu našich stálých zaměstnanců. Ti je mají k ruce jako své pomocníky. Většinou mají jen základní vzdělání, zároveň nevlastní ani řidičský průkaz. Víme, že po nich žádné náročné činnosti chtít nemůžeme. Snažíme se lidi vybírat tak, aby byli nekonfliktní a hlavně ochotní pracovat,“ uvedl vedoucí odboru správy majetku obce František Klein.

Ne s každým novým pracovníkem však jsou ve Štěpánově spokojeni. „Občas se stane, že je práce a přestane bavit a jsou dlouhodobě v pracovní neschopnosti,“ dodal Klein.