Další růst cen plynu by měl pokračovat podle pevně stanoveného harmonogramu až do roku 2018. Energetickým společnostem se zvýší ceny o 40 procent od 1. července, dodal Naftogaz.

Zdražení plynu je velmi nepopulární u obyčejných Ukrajinců, kteří si zvykli za sovětské éry na dotované ceny plynu. Neochota ukrajinské vlády zvýšit ceny plynu pro domácnosti byla jedním z důvodů, proč MMF zmrazil v roce 2011 předchozí uvěrový program pro Kyjev.

Naftogaz je největší ukrajinskou státní firmou a má v ekonomice mimořádné místo kvůli obrovskému množství plynu a ropy, které dováží z Ruska a dále je distribuuje domácnostem. Kvůli systému subvencí, který MMF kritizuje, však hospodaří se ztrátou, protože domácnostem prodává plyn levněji, než za kolik ho nakupuje od ruského Gazpromu. I po zvýšení cen plynu by měla firma letos hospodařit s deficitem 80 miliard hřiven (143,2 miliar­dy Kč).

Jednání o úvěru

Ukrajina nyní jedná s MMF o úvěru v objemu 15 až 20 miliard USD (298,3 až 397,8 miliardy Kč). Mise MMF dorazila do Kyjeva 4. března, aby vyhodnotila ekonomický stav země, a minulý týden zahájila s vládou jednání o podmínkách úvěru. Podle ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka je jednání s fondem již v závěrečné fázi.

Analytici očekávají, že podmínky, které budou doprovázet současný program, budou podobné těm minulým. MMF v minulosti kromě zvýšení cen plynu pro domácnosti požadoval po Ukrajině mimo jiné také snížení obrovského fiskálního deficitu a uvolnění směnného kurzu.