Za první pololetí letošního roku zkontrolovali více než devadesát vzorků obilovin dovážených do Česka z Ukrajiny. „Proběhl velmi detailní rozbor. Analýzy Státní zemědělské a potravinářské inspekce neprokázaly ani v jednom případě záchyt jakékoliv nebezpečné látky,” ubezpečil spotřebitele ministr zemědělství Marek Výborný.
Češi za rok spotřebují zhruba pět milionů tun obilí. V loňském roce jej byly z Ukrajiny dovezeny asi čtyři tisíce.
Kuřata se salmonelou
Ve spolupráci se Státní veterinární správou dochází také ke kontrolám drůbežího masa dováženého z Ukrajiny. Z celkového objemu dovážených kuřat tvoří ta ukrajinská asi jedno až dvě procenta. Za uplynulých šest měsíců inspektoři zkontrolovali osmnáct vzorků, u dvou z nich odhalili bakterie způsobující salmonelózu. „Když se podíváme na dovoz například z Brazílie, tak tam je záchyt taky a procentuálně ještě vyšší,” sdělil Výborný.
Jednalo se o hluboce zmražená kuřata, která byla poražena i kompletně zpracována na Ukrajině. V posledním období se dovoz drůbežího masa z Ukrajiny zvedá. „Proto na to budeme reagovat jak my, tak kolegové ze Státní veterinární správy. V odběrech vzorků se bude určitě pokračovat,” sdělil ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.
Častěji jsou do Česka podle Výborného dovážena kuřata s etiketou EU Poultry. Jde o značku firmy, která na Slovensku zpracovává kuřata chovaná a poražená na Ukrajině. Výborný kvalitu těchto kuřat projednával v pondělí se slovenským ministrem zemědělství Jozefem Bírešem. „Slovenská strana už rok věnuje kvalitě tohoto dovozu zvýšenou pozornost. Na etiketě je navíc poznat země původu,” řekl Výborný.
Podle Výborného se dlouhodobě ukazuje, že nejkvalitnější potraviny na tuzemském trhu jsou ty, které pochází přímo z Česka. „Jako druhé v pořadí jsou potraviny z Evropské unie, největší záchyt je pak u potravin ze zemí třetího světa,” vyjmenoval ministr. V posledních měsících nachází inspektoři závady především u zeleniny a dalších produktů z Jihovýchodní Asie.
Pětadvacet tisíc kontrol
Za první pololetí letošního roku provedli inspektoři více než pětadvacet tisíc kontrol potravin. Odebrali necelých devět tisíc vzorků, z nich více než 2 300 bylo nevyhovujících. „Pokud je vzorek nevyhovující, projedná se výsledek s kontrolovanou osobou, uloží se opatření, zákaz uvádění na trh, případně likvidace. S kontrolovanými osobami je také zahájeno správní řízení,” vysvětlil Klanica.
Letošní čísla podle něj nijak nepřevyšují trend posledních let. Co se týče zjištěných prohřešků, převažují ty méně závažné. „Jsou v tom zahrnuta porušení, která souvisí s bezpečností, s kvalitou či s označováním. Záchytů, které mají přímý vliv na zdraví spotřebitelů, je opravdu jako šafránu,” dodal Klanica.