„Jedná se o člověka s praxí z oblasti zaměstnanosti. Situace v současné době vůbec není dramatická, veškeré informační systémy jsou funkční a činnost úřadu není v žádném případě ničím ohrožena," uvedl náměstek ministryně práce Jan Marek.

Podle mluvčích ministerstva a úřadu zůstane dočasná ředitelka ve funkci do doby, než skončí výběrové řízení na nového šéfa či šéfku. Resort se chystá konkurz vyhlásit v nejbližších dnech. Minulý týden Marksová řekla, že to bude do tohoto pátku.

Strukturu úřadů práce změnila od dubna 2011 reforma tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Vznikl „superúřad" s krajskými pobočkami a kontaktními místy po republice. Jeho první šéfkou byla právě Sadílková. Do konkurzu se přihlásila jako jediná kandidátka. Po dvou měsících se pak rozhodla z funkce odejít.

Nabídku prý Sadílková důkladně zvažovala i nyní. „Rozhodně to pro mě není lehká situace. Nabídku jsem se rozhodla přijmout proto, abych zajistila plynulý chod úřadu, který znám i z praktického hlediska," uvedla pověřená šéfka.

Úřad práce má nyní asi 10.000 zaměstnanců. Odvolané šéfce Bílkové se ho podle ministryně podařilo po Drábkově reformě stabilizovat. Musela řešit také nedostatek personálu či potíže s informačními systémy. Těmi se bude muset zabývat i Sadílková. Smlouvy na ně totiž platí jen do konce roku. Resort vyhlásil dílčí soutěže na dodavatele. Připravuje i obří tendr na úplně nový systém.