"Rozvoj energetického sektoru ve Spojených státech je silný, což se výrazně projeví i mimo Severní Ameriku," uvedla IEA. Předpověděla, že dovoz ropy do USA bude postupně klesat. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

O vedoucí pozici v těžbě ropy nyní soupeří Saúdská Arábie a Rusko. Produkce ropy v Rusku minulý měsíc stoupla o půl procenta na nové postsovětské minimum 10,46 milionu barelů ropy denně. Saúdská Arábie, která je hlavním členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), v říjnu těžila 9,95 milionu barelů denně. Na rozdíl od Ruska má ale ještě k dispozici nevyužité těžební kapacity.

IEA rovněž předpověděla, že Spojené státy do roku 2015 vystřídají Rusko na pozici největšího producenta zemního plynu. Těžba plynu v Rusku v říjnu stoupla o pět procent na 1,75 miliardy krychlových metrů denně.

IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.