„Je to neskutečné. Určitě jde o náš dosavadní největší zahraniční úspěch. Myslím, že podobně prestižní světovou soutěž v republice dlouho nikdo nevyhrál. Vždyť jde o nejstarší soutěž jedné odrůdy," řekl v úterý téměř až dojatý Valihrach.

Není se čemu divit. V minulých ročnících soutěže se jeho vína dostala mezi Top 10 několikrát. „Po třetím, čtvrtém a pátém místě to vyšlo až teď. Už jsem tomu ani nevěřil," dodal Vinař roku 2013.

Světová konkurence

Rok 2013 byl pro Valihracha mimořádně úspěšný. Podle jeho slov si možná i proto letos již pohrával s myšlenkou, že ve vinařských soutěžích poněkud ustoupí do pozadí.

„Chardonnay du Monde ale má prestiž, tak jsme se nakonec rozhodli zúčastnit se," doplnil Valihrach.

Nyní toho jistě nelituje.

„Je to veliký úspěch. Tato soutěž je určitě významná. Je potřeba poblahopřát k takovému ocenění," uvedl v úterý ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška.

Navázal na něj Daniel Kříž, který má na starosti propagaci vinařů a vinařství: „V konkurenci špičkových Chardonnay z celého světa, kterým vévodí největší vinařské domy Francie, Itálie, Španělska, Jihoafrické republiky nebo Chile, se tak jako vůbec nejlepší poprvé prosadilo Chardonnay z České republiky," sdělil.

Kromě zlaté medaile získalo Vinařství Josef Valihrach navíc stříbrnou medaili. Jednou stříbrné bylo ve Francii i vinařství Znovín Znojmo.

Stěžejní odrůda

Co podle Valihracha stojí za úspěchem jeho Chardonnay? „Jsem přesvědčený o tom, že máme dobrý francouzský klon. Je to o kvalitě vinohradu. Asi se nám podařilo i vybrat dobrou polohu," uvažoval muž.

Odrůdu Chardonnay začalo krumvířské vinařství vysazovat na přelomu tisíciletí. „Máme ho dost, je to naše stěžejní odrůda," usmál se vinař.

Chardonnay je velmi rozšířené po celém vinařském světě. Jde o původní francouzskou odrůdu z Burgundska.

Absolutními šampiony světových vinařských soutěží se moravští nebo čeští vinaři stávají jen ojediněle. „V roce 2012 se to podařilo vinařství Mikrosvín Mikulov v izraelské soutěži Terravino," zmínil příklad Krška.