Ústecká chemička Spolchemie se propojí s japonskou chemickou společností DIC. Obě strany se totiž dohodly na vytvoření takzvaného joint venture podniku, který bude nabízet produkty obou firem.

Spolchemie v první fázi projektu převezme výrobu od rakouské továrny DIC Performance Reisins a bude produkty dokonce prodávat sama. Uvedla to mluvčí společnosti Marie Logrová.

Vídeňská chemička zavře

Naproti tomu vídeňská chemička s 200 pracovními místy se uzavře. Spolchemie by měla převzít část výroby už během července.

Spolchemie začne dodávat alkydové a nátěrové pryskyřice sama; během třetího čtvrtletí by potom měla stěhování dokončit.

Podle Logrové jsou nové produkty vítaným doplněním stávajících výrobků, s nimiž se přitom neshodují. „Očekáváme, že by nám tím mohly vzrůst tržby asi o deset až 20 procent,“ řekla Logrová.

Firma chce díky adoptovaným pryskyřicím vstoupit i na trh tiskařských barev a průmyslových nátěrů.

Obě firmy spojí stejná značka

Druhá fáze projektu by měla obě firmy propojit ještě víc a spojit je v jedné společné firmě. Termín zatím není stanovený; stejně tak není jasná ani obchodní značka, kterou v případě joint venture obvykle tvoří názvy obou subjektů.

„Ale není otázka, zda se to vůbec stane, řešíme už jen to, kdy to nastane,“ řekla mluvčí Logrová.

Odborníci na chemický průmysl to dávají do souvislosti s probíhající restrukturalizací firmy a částečným přeorientováním se na výdělečnější trhy, které s sebou může Spolchemii přinést ještě další propouštění. To ale mluvčí popírá. Dohoda s japonskou DIC by tomu podle ní měla zabránit.

Spolchemie se letos potýká s velmi vážnými problémy. Za loňský rok prodělala 340 milionů korun a o jejím přežití rozhodují věřitelské banky. Firma na jaře zahájila restrukturalizaci a propustila asi 150 zaměstnanců z 970.

Osud firmy závisí na tom, jak se dohodne s věřitelskými bankami na další lhůtě pro restrukturalizaci; jednání by měla být dokončena do konce července.