„Peníze půjdou na celkové zateplení, výměnu oken a zateplení střechy, jde tedy o komplexnější úpravy," prohlásila Marešová s tím, že ve všech třech případech je žadatelem Společenství vlastníků jednotek. „Jedno je z Přerovska, druhé z Karlových Varů a poslední z jižních Čech," upřesnila.

Fond začal žádosti přijímat letos 11. ledna s počátečním rozpočtem 210 milionů korun. Výbor fondu však na konci února schválil jeho navýšení o dalších 500 milionů korun, změnu rozpočtu však musí posvětit ještě vláda a poté i poslanci.

K dnešnímu dni SFRB eviduje 42 žádostí v požadované výši úvěrů 243,3 milionu korun. „Dosud doručené žádosti jsou v průměrné výši úvěru šest milionů korun, s dobou splatnosti kolem 20 let. Žadatelé chtějí úvěr využít nejčastěji na zateplení budovy, výměnu oken a výměnu nebo opravu balkonů," uvedla Marešová.

Kdo může o úvěr požádat?

Žádosti o úvěr mohou podávat vlastníci bytového fondu, tedy právnické i fyzické osoby, města a obce, družstva a společenství vlastníků jednotek. Úvěr lze využít pro opravy poruch domů, pro snížení energetické náročnosti domů, modernizaci bytových jader či opravy společných prostor.

Nízkoúročené úvěry bude poskytovat přímo SFRB. Úrok bude fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let, a úvěr může krýt až 90 procent výdajů. Žadatel musí podat žádost před zahájením stavebních prací a minimálně po dobu pěti let dům musí sloužit k bydlení.

Program Panel 2013+ navazuje na předchozí Panel a Nový Panel, které fungovaly 11 let. Díky programům bylo v panelových domech opraveno zhruba 400.000 bytů.