Zbylé dva opravované úseky budou pro letošek zprovozněny dříve, stavební práce ale na nich budou pokračovat příští rok. "V úseku Větrný Jeníkov-Jihlava už byla dopravní omezení odstraněna. Během tohoto víkendu budou řidiči jezdit bez omezení také v úseku Lhotka-Velká Bíteš, a to i ve směru na Prahu," uvedlo ministerstvo dopravy.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Stavba je kvůli ulehčení uzavírek rozdělená na 21 úseků, které se mají opravovat postupně.

Loni začali na dálnici D1 silničáři opravovat první čtveřici úseků mezi Šternovem a Psáři, Loktem a Hořicemi, Lhotkou a Velkou Bíteší a mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Poslední dva úseky jsou ale ve skluzu s výstavbou a s pokládkou nového povrchu v jízdním pásu pro jízdu ve směru z Brna do Prahy se počítá až na jaře. Kromě toho chce úřad zahájit práce na dalších třech úsecích, Hvězdonice-Ostředek, Měřín-Velké Meziříčí západ a Ostrovačice-Kývalka.