Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uzeniny ve Studenci vyrábějí pouze z masa

Semilsko, Studenec - Nejen na letní prázdniny připravil Krkonošský deník soutěžní seriál o lidech, kteří jsou držiteli značky Originální Krkonošský produkt®.

14.9.2013
SDÍLEJ:

Řezník a uzenář Miroslav Nosek ze Studence.Foto: Archiv Deníku

Od září v seriálu pokračujeme s jedinou změnou, a to v termínech. Během podzimu budete výrobce nacházet v Krkonošském deníku nikoliv v sobotu, ale vždy v pátek.

Postupně představujeme dvaadvacet zajímavých lidí, kteří reprezentují region svými výrobky. Čtenáři mohou prostřednictvím kuponu z novin posílat hlasy těm, kteří je nejvíce zaujmou. Kupon dnes najdete na straně 2. Stačí zaškrtnout svého favorita, poslat vystřižený kupon na adresu redakce a těšit se na zimní losování o hodnotný balíček produktů.

Maso od zemědělců

V dalším díle představujeme Miroslava Noska ze Studence, který certifikát získal v letošním roce, a to za uzenářské výrobky. Jsou to produkty vyrobené pouze z masa a koření, řezník do nich nepřidává žádné přísady a separáty. Konkrétně jde o tyto produkty: špekáček vázaný, papriková klobása, cigáro, tlačenka libová, libový párek se sýrem. Jsou vyráběné podle vlastní receptury schválené HACCP. Maso do nich používané pochází od místních zemědělců. „Řezníkem jsem se vyučil, pracoval jsem původně na jatkách ve Vrchlabí. Podnikat jsem začal v roce 1990," uvedl Miroslav Nosek. Pro dobré fungování byla podle něj z počátku důležitá hlavně podpora rodiny a velké odhodlání tvrdě pracovat. „Strojů, které by řezníkovi ulehčily práci, bylo velmi málo, a tudíž velkou část práce bylo nutné zastat ručně," připomněl.

Nová jatka

Díky spokojeným zákazníkům se živnost Miroslavu Noskovi postupem času naplno rozběhla. V roce 2001 nastal pro řeznictví zlom. Aby bylo schopné obstát v konkurenci velkých masokombinátů a vyhovět zároveň řadě státních i unijních předpisů, bylo nutné přistoupit k výstavbě nového provozu. Během několika měsíců vyrostla nová jatka, kterým se dostalo moderní technologie porážky, chladírenského zázemí i expedice. „Vlastní receptury jsou pro nás základem. Sto procent masa je zase pro zákazníky zárukou, že máme kvalitní výrobky. V regionu jsme známi, nikam daleko se netlačíme. Rozvážíme zboží tam, kde to je pro nás nákladově dostupné. Například do Špindlerova Mlýna, Harrachova. Také dodáváme zboží prodejcům, kteří objíždějí trhy. Berou ho od nás rádi, vědí, že je to čisté, české maso," řekl Miroslav Nosek. Ve firmě obživu nachází pětadvacet lidí. Certifikátu Krkonoše originální produkt® si jeho nový držitel váží. „Zákazníci vidí, že mohou výrobkům s puncem kvality skutečně věřit," dodal výrobce uzenářských dobrot.

Autor: Jana Mudrová

14.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Robert Plaga.
12

Plaga nejdřív porcoval medvěda, teď sestavuje školský rozpočet

Ilustrační foto.
12 33

Asfaltování za sněhu. Silničáři opět dohánějí resty

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. prosince 2017.

Americký přeběhlík do Severní Koreje zemřel, bylo mu 77 let

Zřejmě jediný známý přeběhlík ze Spojených států do Severní Koreje, seržant americké armády Charles Jenkins, zemřel ve věku 77 let v Japonsku. V Severní Koreji prožil bezmála čtyřicet let

Vánoce v cizině. Pelta tvrdí: Nový předseda bude zvolen

Za normální situace by jezdil po republice. Od Aše až po Havířov by sháněl podporu. Sliboval, přemlouval, lobboval. Jenže nemůže. Ať už dnešní volební valná hromada fotbalové asociace dopadne jakkoliv, Miroslav Pelta zůstane stranou. „Nekandiduji na žádnou funkci,“ poznamenal Pelta v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Bio, raw, bezlepkové i tradiční. Cukráři jsou zavaleni objednávkami

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Vánoční pečivo v Praze ještě objednat lze, ale cukráren s volnou kapacitou každým dnem ubývá. Kilo vyjde průměrně na 600 korun. K dostání jsou i varianty bezlepkové, bezlaktózové či raw, tedy syrové.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT