Narážejí tak na častý jev na čerpacích stanicích. Ty totiž nezřídka denní provoz terminálů plynu ukončují dříve, než v případě stojanů na benzin. Že tomu tak často je, potvrdil i průzkum Deníku mezi provozovateli čerpacích stanic s propan–butanem v kutnohorském regionu.

Podle některých hypotéz jsou vlastníky čerpacích stanic na LPG, byť „pod stejnou střechou“ s benzinem, jiné společnosti. „Z toho plyne i jiná provozní doba,“ domnívá se jeden vlastníků aut na „plyn“.

Majitelé regionálních čerpacích stanic však tuto domněnku nepotvrdili. Důvody jsou podle jejich slov poněkud prozaičtější. Většinou se jedná o příčiny související s bezpečností. „Stojan s plynem máme až v zadní části areálu, kam je špatně vidět a potmě bychom neměli přehled, co se u něj děje,“ uvedla na vysvětlenou vedoucí čerpací stanice v Horkách Naděžda Vosečková. Provoz „plynu“ zde ukončují ve 21 hodin, zatímco benzin si řidiči mohou tankovat o hodinu déle, do 22 hodin.

Podobná je situace u Benzu v Čáslavi. Ten sice pro uživatele benzinu funguje nonstop, vyznavači LPG však mají šanci jen od 5 do 21 hodin. Obsluha zde dokonce hovoří o konkrétních špatných zkušenostech, kdy si někteří lidé prý přijeli čerpat z jiných důvodů, než že potřebovali pohonnou hmotu. Konkrétní vysvětlení jsme ale už nedostali.

K dalším stanicím, kde je provoz plynu ve srovnání s benzinem omezen, patří například provozovna Benz v Suchdole. Naopak „benzinka“ stejné společnosti v Ratajích nad Sázavou uzavírá každý den terminály obou pohonných hmot současně. „Jak provoz LPG, tak benzinu ukončujeme v devatenáct hodin,“ sdělila tamní pracovnice Věra Doubravová.