Ještě nedávno nebyl o nové kanceláře zájem a na konci roku 2014 se jejich neobsazenost blížila dvaceti procentům. Loni už to bylo jen 16,5 procenta. „Moderní kanceláře v širším centru jsou fakticky obsazené. Do Brna přicházejí nové firmy z oblasti informačních technologií a stávající společnosti se rozšiřují," řekl Lukáš Netolický, který se v poradenské společnosti v oblasti komerčních nemovitostí Cushman & Wakefield věnuje brněnskému trhu.

Novými prostory se developeři často snaží přetáhnout firmy ze starých a nevyhovujících prostorů. „Dlouho jsme váhali s hledáním nových kanceláří, ale prostory, ve kterých jsme sídlili osmnáct let, již kapacitně nedokázaly vyhovět našim požadavkům," řekl ředitel společnosti Gopas Jan Dvořák. Jeho firma, která se zabývá počítačovou výukou, se přestěhovala do komplexu Titanium na Nové sady.

Nové kanceláře
- Areál Slatina – 15 200 metrů čtverečních
- Business park Ponávka pro IBM ve Škrobárenské ulici – 8 000 metrů čtverečních
- Campus Science Park C – 12 750 metrů čtverečních
- Dorn – 7 100 metrů čtverečních
- Komplex ve Smetanově 35 – 8 500 metrů čtverečních

Plocha kancelářských prostor se letos v Brně rozroste na 535 tisíc metrů čtverečních. Developeři plánují dostavit pět kancelářských budov, které nabídnou jedenapadesát a půl tisíce metrů čtverečních, což je nejvyšší roční přírůstek od roku 2007. To představuje přibližně plochu šesti fotbalových hřišť. Poprvé za posledních dvacet let navíc přibude v Brně více kanceláří než v Praze, kde se očekává přes třicet tisíc metrů čtverečních.

Letos dělníci dostaví polyfunkční dům Dorn vedle Vaňkovky, ve Škrobárenské ulici vznikne další budova v Business parku Ponávka pro IBM či skončí rekonstrukce komplexu ve Smetanově ulici.

Developeři spoléhají na to, že objekty obsadí. „Tradičně silní poptávající jsou IT firmy. S ohledem na silný ekonomický růst lze očekávat zvýšenou poptávku i z jiných odvětví. Jisté je, že neobsazenost neporoste," nastínil analytik realitní organizace PPF Real Estate Jan Skříček.

Zájem je podle Netolického především o centrum města. Kanceláře, které do něj mají daleko, se musí o získání nájemců víc snažit. „Kancelář v centru je prestiž a také benefit pro zaměstnance, protože mají v dosahu MHD a služby. Především IT firmy se o zaměstnance přetahují a je výhodnější jim nabídnout práci v centru, než jim přidat plat," vysvětlil Netolický.

Například v mrakodrapu AZ Tower je stále čtvrtina kanceláří volných. „Pokud srovnám ostatní kancelářské budovy v Brně s naší, určitě máme velký důvod ke spokojenosti," poz­namenal majitel developerské firmy Properity Jiří Maršálek. Umístění v takzvaném brněnském Manhattanu považuje za ideální.

Maximální cena za kancelářské prostory v Brně nyní dosahuje maximálně 12,50 euro, což je asi 338 korun za metr čtvereční. „Očekáváme, že vzhledem k rostoucí poptávce poroste i cena nájmů," řekl Netolický.

Podle něj už je většina kanceláří v nových projektech obsazená. V Praze vlastníci kanceláří inkasují až 19,50 eura za metr čtvereční a měsíc, v Ostravě 11,50 eura.