Evropská komise (EK) vidí v českém čerpání dotací z evropských fondů řadu nedostatků. Česku se například nedaří dostatečně stírat rozdíly mezi rozvinutými a chudšími regiony, chybí také dlouhodobá strategie rozvoje na regionální i odvětvové úrovni. Na tiskové konferenci v Praze to dnes řekl vysoký úředník EK Jack Engwegen.

Komise kritizuje například rozevírání nůžek mezi ekonomickým výkonem Prahy a ostatních tuzemských regionů. Problémem pro EK je také střídání vedoucích pracovníků v řídicích orgánech operačních programů, přes které do Česka proudí dotace z EU. "Lidé se mění po každých volbách, manažeři programů by také neměli být napojení na politické strany," uvedl Engwegen.

Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Brauna bere Česko kritiku vážně. "Ne všechno je ideální, ale věci už řešíme," řekl úředník z MMR odpovědný za oblast evropských fondů. S komisí se už prý například úřad dohodl na opatřeních posilujících stabilitu pracovníků v operačních programech. Regiony podle Brauna dostanou také za úkol vytvářet dlouhodobější strategie rozvoje.

Česko bude chtít po roce 2013 peníze z unie hlavně na zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky, rozvoj páteřní infrastruktury a na zvyšování kvality a efektivity veřejné správy. Unijní zdroje mají být určené také na podporu sociálního začleňování, boj s chudobou nebo na systém péče o zdraví.

Návrhy se bude zabývat vláda

Návrh těchto rozvojových priorit nyní prochází meziresortním připomínkovým řízením, v červenci ho má dostat na stůl vláda. Náměstek Braun připouští, že návrh materiálu je zatím jen velmi obecný. "Když ale chybí evropská nařízení, něco jiného není ani možné," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Dosud není jasné, kolik peněz bude mít Česko od roku 2014 v unii k dispozici. Zatím totiž chybí i návrh celého rozpočtu EU na toto období. Pravděpodobné ale je, že to bude méně než v aktuálním období, kdy může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu asi 649 miliard korun.

Příjemci dotací v Česku už v období 2007–2013 dostali z Bruselu celkem 235,8 miliardy korun. To představuje zhruba 31 procent všech peněz, které má Česko v současném období v evropských fondech k dispozici.

Podle dnes zveřejněné studie poradenské společnosti KPMG je Česko z hlediska vyplacených dotací čtvrtou nejúspěšnější zemí ve střední a východní Evropě. „Zatímco ještě v loňském roce byla Česká republika v čerpání z evropských fondů spíše pod průměrem regionu, letos jsou výsledky výrazně lepší. Ukazuje se, že se zřejmě povedlo české žadatele o dotace aktivizovat,“ uvedla Eva Racková z KPMG Česká republika.

V příštím rozpočtovém období lze také očekávat, že se v Česku zmenší počet operačních programů, přes které žadatelé dotace získávají. Ambicí ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského také je, aby se čerpání unijních prostředků zjednodušilo.

Čtěte také: Žádosti o dotace z EU mají být jednodušší