Celkem 80 procentům zbankrotovaných podnikatelů soudy v dubnu povolily oddlužení. „U bankrotů fyzických osob podnikatelů pozorujeme neustálý růst případů řešených oddlužením, tedy způsobem typickým pro nepodnikatelské subjekty. Zatímco v roce 2008 soudy povolily oddlužení pouze u tří procent případů, předloni se tak jich řešila už polovina, loni dvě třetiny a letos se aplikovalo průměrně v 79 procentech případů," uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Počet návrhů na firemní bankrot v dubnu znovu vzrostl. Bylo podáno 995 návrhů, z toho na fyzické osoby podnikatele připadlo 624 návrhů, tedy 63 procent. To je nejvyšší počet od ledna 2008. Nejvíce firemních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Praze (56) a v Ústeckém kraji (55), nejméně v Libereckém kraji (10).

Meziročně se počet firemních bankrotů zvýšil o 51 procent. Nejvyšší meziroční růst firemních bankrotů nastal v Karlovarském kraji (o 235 procent) a dále pak v kraji Plzeňském (o 171 procent). Naopak nejnižší meziroční dynamiku firemních bankrotů (o 16 procent) vykázaly Zlínský a Moravskoslezský kraj. Nejrychleji meziročně vzrostl počet bankrotů v odvětví služeb (růst o 15 procent) a zpracovatelském průmyslu (o osm procent).

Za posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno opět v Praze, a to jedna třetina (450). Nejméně obchodních společností zbankrotovalo v Karlovarském kraji (28), který je nejméně lidnatý. Celkově se počet bankrotů obchodních společností meziročně zvýšil o sedm procent, nejrychleji v Praze (o 20 procent) a ve Středočeském kraji (o 16 procent). V šesti krajích se jejich počet meziročně snížil, nejvíce v kraji Vysočina (o 23 procent) a v kraji Libereckém (o 12 procent).