Uvedla to v pátek Evropská komise v makroanalýze druhého čtvrtletí letošního roku.

EU je v recesi nebo se pohybuje v její těsné blízkosti od konce roku 2011. Celková ekonomická nálada je na nejnižších úrovních za poslední tři roky, připomněl Brusel v pátečním prohlášení.

Obzvláště znepokojující je podle komise rostoucí nezaměstnanost. V unii se zhruba půlmiliardou obyvatel vystoupala ve druhém čtvrtletí na 10,4 procenta. To odpovídá tomu, že bez práce bylo 25,3 milionů lidí, což představuje historicky nejvyšší úroveň. Proti březnu loňského roku přibylo 2,6 milionu nezaměstnaných, což znamená nárůst o 11,6 procenta.

Mezi státy ale i v tomto směru panují obrovské rozdíly. Mezi zeměmi s nejvyšší (Španělsko, 25,1 procenta) a nejnižší nezaměstnaností (Rakousko, 4,5 procenta) je rozdíl 20,6 procentního bodu, tedy nejvíce v historii.

„Zaměstnanost a sociální situace členských států se odlišují jako nikdy v minulosti," podotkl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor. Ten také přislíbil, že komise už chystá opatření, která by měla pomoci posílit investice do sociální oblasti.