Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v listopadu meziročně snížil o 3,5 procenta na 1,03 milionu vozů. Tempo jeho poklesu tak zrychlilo z říjnových 1,8 procenta. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) na svých internetových stránkách, prodej podle nich v listopadu klesl i české Škodě Auto. Od začátku roku prodej v celé EU klesl o 1,4 procenta na 12,16 milionu vozů.

Jediným velkým trhem v Evropské unii, kde se prodej minulý měsíc zvýšil, bylo podle sdružení Německo s růstem o 2,6 procenta. Nejprudší pokles ze sledovaných zemí vykázaly Irsko a Portugalsko, kde se prodej propadl téměř o polovinu.

Prodej největší evropské automobilky Volkswagen se v listopadu v Evropské unii meziročně zvýšil o 5,5 procenta na 243.416 vozů. Prodej její české divize Škoda Auto však klesl o 7,1 procenta na 36.489 vozů, uvedla ACEA.

Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce uvedl, že v České republice se prodej nových osobních aut od ledna do listopadu meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 158.263 vozů.