Školní zemědělský podnik (ŠZP) v Lánech plánuje rozšíření chovu skotu. Konkrétně se jedná o plemeno Jersey, nesoucí název ostrova, kde vzniklo. Cílem jsou kromě zvýšení produkce kvalitního mléka také vědecké a didaktické důvody.

„S chovem plemene Jersey jsme začali v roce 1965 jako jediní v republice,“ uvedl ředitel ŠZP Miroslav Špička.

Hlavním účelem zemědělského podniku v Lánech je především praktická výuka studentů České zemědělské univerzity. Ti zde mohou mimo jiné absolvovat školní praxi.

Kvalitní mléko

Plemeno Jersey je určeno především pro mléčnou produkci. S obsahem tuku vyšším než šest procent je vhodné pro výrobu mléčných produktů. „O mléko tohoto plemene je mezi odběrateli opravdu zájem. Může za to především jeho vysoká kvalita a dobré předpoklady na zpracování v mléčném průmyslu,“ sdělil Špička.

Školní zemědělský podnik Lány v současné době chová 450 kusů dojnic Holstein a 85 kusů dojnic Jersey. Jejich počet by se měl zvýšit na 200. Navíc se zde snaží také o záchranný chov české červinky.

Nenachází se tu ale pouze typická česká zvířata. „V současné je tady skoro čtyřicet antilop losích a pět lam guanako. Nemáme je však jen kvůli produkci masa, ale především pro etologický výzkum a pozorování,“ vysvětlil důvod chovu ředitel statku.

Čtěte také: Nastává boj o mléko, mlékárny se o něj přetahují