„Hlavním důvodem, proč se věnovat vodnímu koloběhu ve výrobě, je logicky stále ekonomika – náklady investované do systémových řešení se rychle vrátí, následně mohou firmy šetřit až miliony ročně,“ uvedl Miroslav Maňásek ze společnosti Aquarex Waterprofit.

Sobotní hrátky ve Vodním domě Hulice.
Unikátní knihu o vodě čeká křest. Ve Vodním domě

Maňásek dále poznamenal, že vloni se oproti roku 2016 zhruba zdvojnásobil počet firem, pro které je důležitý i environmentální pohled. Uvědomují si prý, jak cenný zdroj voda je, chtějí s ním nakládat efektivně a nepoškozovat přírodu vypouštěním znečištěné vody.

Na využívání vody jsou extrémně náročné energetický, chemický, papírenský nebo potravinářský průmysl. Na samotné šetření s vodou hodně firem myslelo už v uplynulých letech. Větším problémem bylo, že často nekladly důraz na její dostatečnou kvalitu.

Šálek kávy.
dTest: Která instantní káva je nejlepší? Pozor na jedy

„I tady byl v roce 2017 znát posun. Více společností než v minulosti si uvědomuje, že dílčí kroky v managementu vody jsou sice dobré, ale že je nutná komplexní péče,“ doplnil Maňásek.

Taková péče vede nejen k finančním úsporám, ale i k efektivnímu využití zdroje a minimalizaci znečištění životního prostředí při vypouštění vody. A právě image společensky zodpovědné firmy je pro české společnosti čím dál důležitější.

Aquarex Waterprofit je česká rodinná společnost se sídlem v Uherském Hradišti specializující se na řešení v oblasti optimalizace vodního cyklu, úpravy a filtrace vody spolu s měřením kvality vody. Mezi zákazníky společnosti patří významné průmyslové firmy jako Zetor, Cemex, Tatra, České dráhy, Hamé, Česká zbrojovka, Hoffmann, Husqvarna, Poppe + Potthoff, Šroubárna Kyjov nebo Aquapark Uherské Hradiště.

Ilustrační foto.
Češi doma více plýtvají, nejraději šetří na teplé vodě