Za posledních pět let tak země vyvezla třetinu elektřiny vyrobené v uhelných elektrárnách a teplárnách, přičemž toto množství odpovídá spotřebě téměř všech českých domácností za stejnou dobu.

Téměř šedesát procent obyvatel přitom žije v oblastech, kde jsou překračovány zákonné limity pro znečištění ovzduší – to samozřejmě způsobují i domácí kotle a kamna na uhlí či doprava.

Hnutí DUHA a Greenpeace se proto ohrazují proti tomu, aby u nás fungovaly zastaralé uhelné elektrárny s velmi nízkou činností.

“Česko se od spuštění Temelína trvale drží v první desítce největších vývozců elektřiny na světě. Slibovali nám, že Temelín pomůže severním Čechám. Místo toho většinu v něm vyrobené elektřiny vyvezeme po drátech do zahraničí, a špinavé uhelné elektrárny na Severu vesele jedou dál,“ míní vedoucí energetické kampaně Greenpeace za Česko Jan Rovenský.

Šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák
Na ekologii jsme už dali dost. Nehazardujte s energetikou, varuje Svaz průmyslu

„Povolit jim za těchto okolností výjimky z nových, nepříliš přísných limitů znečištění ovzduší, by bylo horší než trestuhodné - bylo by to pitomé,” dodal Rovenský.

Reagoval tím na to, že by staré uhelné elektrárny mohly získat výjimky z nových evropských limitů pro znečišťování ovzduší. Ty jsou totiž výrazně slabší, než jaké platí například pro čínské uhelné elektrárny.

Minulou středu přišla skupina poslanců a poslankyň Výboru pro životní prostředí z Pirátské strany, TOP09 a KDU-ČSL s návrhem, aby elektrárenské firmy nemohly o výjimky pro velké elektrárny žádat. Teplárny by však žádat mohly. Návrh byl předložen jako pozměňovací návrh k aktuální novele zákona o ochraně ovzduší.

Návrh podporují poslanci, kteří jsou zároveň regionálními politiky v oblastech postižených znečištěným ovzduším. Jedná se například o hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka nebo starostu Prahy 7 Jana Čižinského.

Zvýšení ceny energií se bojí firmy. „Chceme, aby Česko bylo ekonomickým tygrem Evropy. K tomu jsou ale zapotřebí stabilní dodávky elektřiny za konkurenceschopnou cenu,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Ekologové připomínají, že s utlumením výroby energie z uhlí počítá platná Státní energetická koncepce. „Zamezit udělování výjimek z limitů pro znečišťování z velkých uhelných elektráren, ale také vytlačit uhlí z domácích kotlů a kamen, je v zájmu našeho zdraví, přírody, ekonomiky i energetické bezpečnosti,“ dodal Koželouh.

Ilustrační foto
Vejce a máslo zlevnily, alkohol podražil. Inflace je nejnižší od loňského dubna

Hnutí DUHA a Greenpeace návrh uvítaly a zareagovaly informačním listem, ve kterém objasňují jeho přínosy a vyvrací některé mýty, jako například proč by udělování výjimek uhelným elektrárnám ohrozilo české teplárenství, proč jsou uhelné elektrárny a teplárny hlavním zdrojem prachu v ovzduší nebo proč zákaz výjimek neovlivní ceny tepla a elektřiny.

“Masivní vývoz elektřiny za situace, kdy šest milionů lidí trpí znečištěným ovzduším a výroba elektřiny z uhlí poškozuje i ekonomiku, je naprostý nesmysl. Výroba z uhlí musí být konečně po létech slibů utlumována. Konec konců s tím počítá i platná Státní energetická koncepce Česka,“ myslí si programový ředitel Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Ministerstvo životního prostředí chce nejprve znát dopady na energetickou soběstačnost a cenu energií pro spotřebitele. „Je mnoha studiemi prokázáno, že prachové mikročástice s navázanými karcinogeny, o jejichž snížení uvažujeme v první řadě, pocházejí hlavně z dopravy a lokálního vytápění,“ uvedl ministr v demisi Richard Brabec (ANO). Limit pro polétavý prach byl v některých lokalitách překročen víc než dvojnásobně.

„Zamezit udělování výjimek z limitů pro znečišťování z velkých uhelných elektráren - ale také vytlačit uhlí z domácích kotlů a kamen - je v zájmu našeho zdraví, přírody, ekonomiky a i energetické bezpečnosti,” dodal Koželouh.

Dobíjecí stanice pro elektromobily
Pro ekology tělem i duší. ČEZ začal nabízet zelenou elektřinu pro elektromobily