Siemens letos postaví v Mohelnici na Šumpersku novou montážní halu za 12 milionů eur (294 milionů korun). Firma investuje do výroby elektromotorů. Bude přijímat i nové dělníky, celkem jich bude asi 200. Nová výrobní hala bude v provozu v březnu příštího roku. Na odborném veletrhu Amper v Brně to dnes řekl mluvčí Siemensu v ČR Pavel Kaidl.

Koncern první kroky k posílení výroby už udělal. "Loni bylo v Mohelnici vybudováno výzkumné a vývojové centrum na měření parametrů elektromotorů včetně komory pro měření hluku a vibrací," uvedl Kaidl. Ve vývoji aktuálně pracuje asi 60 lidí. Letos se mohelnický závod soustředí na rozšíření výroby motorů s vyšší účinností a na posilování výroby náročných zákaznických provedení elektromotorů a elektromotorů pro speciální použití.

Příkladem jsou motory pro ventilátory na odsávání spalin a kouře v případě požáru v tunelech. Tyto motory musejí zachovat funkčnost při teplotě 400 stupňů Celsia po dobu 120 minut. Ventilátory s těmito motory jsou instalovány například v tunelech nového dálničního obchvatu Prahy a budou pracovat rovněž v novém Dobrovského tunelu v Brně.

Výroba elektromotorů

Elektromotory firma vyrábí také ve Frenštátě pod Radhoštěm. Nové řady jsou určeny k pohonu průmyslových zařízení, mezi které patří také čerpadla, obráběcí stroje a hydraulické komponenty či dřevoobráběcí stroje.

Mohelnický závod Siemensu se řadí mezi přední světové producenty nízkonapěťových asynchronních elektromotorů. Dodává je zejména výrobcům čerpadel, kompresorů a klimatizací. Podnik v Mohelnici zaměstnává téměř 2200 lidí. "Objemem výroby i počtem zaměstnanců se už závod dostal na úroveň z doby před hospodářskou krizí," uvedl Kaidl.

Skupina Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické a elektronické koncerny s 405.000 zaměstnanci. V Česku nyní podle firemních informací patří s 10.500 pracovníky mezi největší zaměstnavatele.

Čtěte také: Kladenské Lego plánuje stavbu dalších dvou hal