"S účastí jsme spokojeni, je velmi dobrá," uvedl k počtu stávkujících svaz Verdi. Podle něj se ukazuje, že zaměstnanci Amazonu jsou nadále připraveni bojovat za zlepšení pracovních podmínek. Odbory jsou odhodlány zvyšovat tlak na firmu a tvrdí, že ještě před Velikonocemi mohou přijít další stávky ve více německých distribučních střediscích Amazonu.

Vedení společnosti hodnotí účast na stávce jako nízkou. Podle firmy se protestní akce odborů nijak neprojeví na dodávkách zboží zákazníků. Amazon rovněž oznámil, že i v případě rozsáhlejší stávky dokáže výpadek německých středisek nahradit díky své celoevropské síti téměř 30 distribučních center.

Svaz Verdi pořádá stávky v německých střediscích Amazonu už dva roky. Odbory požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Svaz Verdi si také stěžuje na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Amazon zvýšení mezd trvale odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví, zaměstnanci mají navíc nárok na vánoční prémie a příspěvek na penzijní připojištění. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé.

Německo je pro Amazon druhý nejdůležitější trh po Spojených státech. Společnost v zemi provozuje devět distribučních středisek a zaměstnává v nich na 9000 stálých zaměstnanců, v době předvánoční špičky nabírá dalších 5000 na výpomoc.

Loni Amazon zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který má být dokončen v červenci. Práci v něm má najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3000 sezonních pracovníků. Od roku 2013 už v Dobrovízi funguje centrum vráceného zboží společnosti Amazon.