„Dnes před půlnocí místního času odlétá poslední letadlo, zítra by měli být poslední klienti doma," uvedl Papež.

Ztráty cestovních kanceláří kvůli zrušeným zájezdům do Egypta podle jejich odhadů dosáhnou desítek milionů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim tours odhaduje ztrátu za tento víkend skoro 20 milionů korun. Podle odborníků se také řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt může dostat do existenčních problémů

Velké české cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek 16. srpna, reagovaly tak na doporučení ministerstva zahraničí. To české občany vyzvalo, aby nejezdili do Egypta, a to ani do středisek u Rudého moře. Podle Papeže nelítá do velkých egyptských letovisek žádná přímá linka, malé tuzemské cestovní kanceláře proto využívají charterových letů velkých hráčů na trhu. „Velcí hráči nelétají, malí nemohou létat také," podotkl.

Egypt loni navštívilo celkem 238.000 Čechů. Země patří mezi šest neoblíbenějších dovolenkových destinací českých turistů.

Rušení zájezdů do Egypta ze strany evropských cestovních kanceláří se může pozitivně promítnou v českém cestovním ruchu. Zejména starší turisté ze západní Evropy, kteří plánovali na podzim pobyt u Rudého moře, teď hledají náhradní destinace mezi kterými figuruje i ČR, řekl ČTK analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.