„Zatím to vypadá na slabší rok. Třešní bylo hodně a jejich výtěžnost byla velmi dobrá. S pozdějším ovocem je to horší. Srpen propršel. Každý druhý zákazník naříkal, že sice má stromy obalené, ale švestky v trsech hnily a je jich polovina," popisovala spolumajitelka pálenice v Náměšti na Hané Bohdana Jadrníčková těžkosti pěstitelského pálení. Ne všude je to ale stejné.

„Meruňky chyběly. Zato bylo hodně třešní a tekly pěkně," hodnotil Stanislav Krpec z újezdské palírny. V pálenicích se v těchto dnech stáčí hlavně mirabelkovice a hruškovice. „Objednáváme na listopad a prosinec," uvedl Petr Pospíšil z pálenice v Troubelicích. Švestky budou slušné, jablka průměr," odhaduje konec roku.

Pečlivá kontrola

Pěstitelům kladou v pálenicích na srdce, aby si pečlivě ohlídali ovoce, které končí v bečkách, ať shnilými plody neznehodnotí kvas. „To by byla katastrofa! Bylo by to cítit. Do kvasu patří pouze pěkně vyzrálé a čisté plody. Nic špatného," připomínala vyznavačům ovocné pálenky Bohdana Jadrníčková.

Letos začali v pálenicích proměňovat zkvašené ovoce 
v pálenku dříve než poslední roky. Uspíšení sezony ovlivnilo teplé jaro. Už tehdy si pochvalovali letošní třešňovici, která patří mezi nejpracnější kořalky. „Nejde zatřepat stromem a posbírat plody, musí se vystoupat po žebříku a s plným košíkem zase zpátky dolů. Je to namáhavé," popisovala Jadrníčková.

Někteří její zákazníci si dokonce dají tu práci, že plody jeden po druhém vypeckují. „To musíte dělat s láskou, to jinak nejde. Anebo se to pak nedá pít," dodala. (tau)