Mezi firmami získala prvenství programátorská společnost Hönigsberg & Düvel Datentechnik Czech z Mladé Boleslavi, novému žebříčku živnostníků vévodí neratovická genealožka Lenka Peremská. Regionální vítěze, kteří budou reprezentovat kraj v celorepublikovém finále (s vyhlášením výsledků 6. prosince na pražském Žofíně), vybírala porota z 638 firem a živnostníků.

Minulost v souvislostech

Velkou pozornost při představení vítězů vyvolalo povídání Peremské o tom, jak lze výsledky práce na rodokmenech představit atraktivně. Nemusí jít o suchý výčet jmen a dat vyhledaných z matrik a kronik (či třeba i z dávných evidencí účetního charakteru). Ona na to jde jinak: snaží se nabídnout pohled do minulosti „oživováním“ osudů lidí, jejichž jména už z paměti jejich potomků vymizela. Klienti tak nedostanou pouhé přehledy údajů nebo genealogický strom znázorňující dohledaný vývoj rodu. Výsledkem je čtivé dílo; originální kronika zasazující životy předků do kontextu „velkých dějin“ z učebnic i lokální historie místa, kde rodina pobývala.

Zajímavá je ovšem i práce dalších oceněných. Druhou příčku získala Marcela Soukupová z Poberouní, pod jejímaž rukama se rodí dvojctihodné koláče a malé vázané koláčky připravované podle rodinné receptury. Třetí místo patří Jiřímu Rückerovi, který na Kolínsku vyrábí formy na perník i marcipán, ale také dřevoryty pro tisk ex libris a novoročenek.

Panorama Golf Resort. Stavba roku Středočeského kraje 2017.
Středočeskou stavbou roku se stal golfový areál

Dvě ocenění naráz

Vítězná firma Hönigsberg & Düvel Datentechnik Czech napomáhá přípravou programátorských řešení šitých na míru svým zákazníkům v jejich vlastním podnikání. Jednatelka Irena Šípalová zdůraznila při slavnostním večeru zájem o technologie podporující zvyšování kvality výroby; zejména loňskou novinku machine vision neboli strojové vidění.

Druhé místo přiřklo hodnocení porotců kolínské tiskárně Colognia press. Ta současně získala ocenění pro odpovědnou firmu. Nenáleží jí pouze za zájem o snižování dopadu činnosti společnosti na životní prostředí; kritérií bylo mnohem více. Patří k nim genderová vyváženost v týmu, zaměstnanecké benefity i důraz na podporu vzdělávání jak v rámci firmy, tak i v celém regionu. Bez pozornosti nezůstaly ani spolupráce s aplikací „Lepší místo“ či příspěvky na sportovní akce, avšak třeba i pro domy s pečovatelskou službou. Bronz pak patří společnosti CFH Group, která nabízí matrace a doplňky z paměťových a studených pěn.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Hejtmanka chce posílit spolupráci se zámořím. Obchodní i politickou

Výsledky podnikatelských soutěží ve Středočeském kraji

Vodafone Firma roku 2017:
1. Hönigsberg & Düvel Datentechnik Czech s.r.o. – vývoj softwaru a aplikací (Mladá Boleslav)
2. Colognia press, a.s. – tiskárna s nejmodernějším strojním vybavením (Kolín)
3. CFH Group, a.s. – výhradní distributor italských matrací, polštářů a doplňků vyráběných z patentovaných paměťových a studených pěn (Říčany)

Česká spořitelna Živnostník roku 2017:
1. Lenka Peremská – sestavování rodokmenů a sepisování kronik rodu (Neratovice)
2. Marcela Soukupová – výroba dvojctihodných koláčů a malých vázaných koláčků
(Zadní Třebaň)
3. Jiří Rücker – umělecké formování dřeva, kovů a papíru (Pečky)

Vodafone Odpovědná firma roku 2017:
Colognia press, a.s. – tiskárna s nejmodernějším strojním vybavením (Kolín)

Karel Bendl představuje Zubrovinu.
České pálenky mají novinku. Zubrovinu