Do soutěže letos se přihlásili vinaři s 604 vzorky vín, bylo jich o 121 víc než loni. Ve finálovém kole se o titul ucházelo osm vinařství. Vinařství přihlašovala minimálně šest různých vín, každá kolekce musela obsahovat nápoje nejméně ze tří soutěžních kategorií.

„Soutěž dokazuje vynikající kvalitu českých a moravských vín. To potvrzuje také zvýšená poptávka po tuzemských vínech," uvedl Pavol Veliš, sommelier společnosti Makro, která je hlavním partnerem soutěže.

Cena veřejnosti

Kromě hlavní kategorie byli oceněni vítězové několika dílčích kategorií. Letos se podruhé udělovala cena veřejnosti Můj vinař roku, kterou si odneslo Zemědělské družstvo Němčičky.

Speciální ocenění

Za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství obdržel in memoriam cenu Vinařské asociace ČR Eduard Postbiegel. Bogdan Trojak převzal ocenění za tradiční a ekologické postupy ve vinařství.

O soutěži

Pořadatelem soutěže je Český archiv vín ve spolupráci s Vinařskou asociací ČR a Asociací sommelierů ČR. Soutěž je otevřena všem tuzemským vinařstvím bez omezení.

V ČR se konají i další vinařské soutěže. I v nich boduje letošní vítěz Vinaře roku Zámecké vinařství Bzenec. Zvítězilo například letos v soutěži Vinařství roku.

Spotřeba vína

Průměrná spotřeba vína je v Česku cca 20 litrů na osobu a je výrazně vyšší než produkce. Čeští a moravští vinaři jsou schopni z domácích vinic zásobit jen část trhu, zbytek se musí dovážet.

Čtěte také: Pražská Botanická zahrada ožije vinobraním, jazzem, folkem a country hudbou