Po testech by měl blok podle plánu obnovit výrobu elektřiny v polovině příštího týdne. Řekl to mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Odstávka druhého bloku trvala proti plánu zhruba o měsíc déle. Zpoždění způsobily problémy při uvolnění bloku ochranných trubek a následné dodatečné kontroly. Podle původních plánů měla elektrárna druhý blok spustit na začátku tohoto týdne. Během nahřívání druhého bloku před startem reaktoru ale vznikla mechanická závada na armatuře přívodu páry k turbíně. Tu energetici odstranili.

Elektrárna ve druhém bloku měnila všech 163 palivových souborů. Plně tak přešla z amerického paliva Westinghouse na ruské TVEL. Na prvním bloku je palivo TVEL od loňska. Odstávka začala 6. května a měla trvat do 23. června.

Temelín nyní nevyrábí žádnou elektřinu

Temelín nyní nevyrábí žádnou elektřinu, protože elektrárna před týdnem odpojila i první výrobní blok od rozvodné sítě. Vymění tu čtvrtinu palivových souborů. Odstávka je plánována na 66 dnů. Výrobu elektřiny by měl první blok podle plánu obnovit ve druhé polovině září. Provozovatel sítě byl o souběhu odstávek předem informován.

Společnost TVEL, která je jedním z předních výrobců a dodavatelů jaderného paliva na světě, vyhrála v roce 2006 výběrové řízení na dodávku paliva pro elektrárnu Temelín do roku 2020. Po deseti letech provozu bloků nahradila původního dodavatele paliva, americký Westinghouse.

Čtěte také: Temelín kvůli závadě odložil spuštění reaktoru