V průmyslové zóně Triangle u Žatce začíná dnes výstavba další, v pořadí třetí továrny. Společnost Solar Turbines zahajuje ve východní části areálu výstavbu svého opravárenského centra plynových turbín.

Jeho provoz by měl začít v dubnu příštího roku, postupně má Solar Turbines zaměstnat až 450 lidí. Do konce letošního roku jich chce zaměstnat na čtyři desítky. „Společnost Solar Turbines EAME s.r.o. zahájí 1. března výstavbu průmyslového závodu v průmyslové zóně Triangle. Dodrží tak původně naplánovaný harmonogram, stavební povolení k výstavbě nabylo právní moci 19. února,“ sdělila Magdalena Hanáčková, mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Tendr na dodavatele stavby průmyslového závodu pro Solar Turbines vyhrála společnost Swietelsky stavební. V pondělí bylo v plánu předání staveniště zhotoviteli a od úterý 1. března by měly začít přípravné stavební práce.

Kupní smlouva

Solar Turbines počítá s tím, že si v zóně Triangle koupí osm hektarů půdy. Loni v květnu podepsal s Ústeckým krajem smlouvu o budoucí smlouvě ke koupi pozemků. „Jelikož byly splněny všechny podmínky smlouvy na koupi pozemků v průmyslové zóně Triangle, bude v nejbližších dnech podepsána kupní smlouva,“ uvedla mluvčí M. Hanáčková. Žatecký podnik bude opravovat průmyslové plynové turbíny z celé Evropy, Afriky a Středního východu. Bude to jediný závod společnosti Solar Turbines, který v tomto regionu zvládne renovace klíčových součástí turbín potřebných pro jejich následné generální opravy.

Společnost Caterpillar, která Solar Turbines vlastní, v Ústeckém kraji už jeden výrobní podnik provozuje – nedávno se dvěma sty zaměstnanci oficiálně odstartovala v zóně mezi Havraní na Mostecku a Velemyšlevsí na Žatecku produkce ve firmě AFSI, která vyrábí filtry a filtrační vložky pro pracovní stroje a motory CAT.

Další dva investoři

V průmyslové zóně Triangle, která vznikla v místě bývalého vojenského letiště, v současné době působí japonský výrobce LCD monitorů Panasonic. Svůj závod na výrobu televizorů postavila v Triangle i japonská Hitachi, v roce 2009 jej ale uzavřela. V současné době si jej pronajímá právě Solar Turbines.

Ještě v letošním roce by v zóně Triangle měli začít stavět své továrny další dva investoři – společnosti Gestamp a Panattoni. Oba dva v nich chtějí vyrábět díly pro automobilový průmysl.

Čtěte také: Solar Turbines zaměstnala první lidi