Ještě před dvěma týdny ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) vylučoval, že by se kvůli nečekaně vysoké inflaci, která vystřelila meziročně přes sedm procent, zvedaly důchody. Nyní překvapivě oznámil: Penze se zvýší vprůměru o465korun.

„Dnes jsem předložil vládě novelu zákona, která to umožní,“ uvedlNečas.

Podle zákona je totiž možné zvýšit penze buď pravidelně každý rok, či mimořádně. Ale to jen vpřípadě, že od posledního data, kdy se stanovovala, inflace vyskočí odeset procent. Tuto hranici chce nyní snížit na polovinu, tedy pět procent.

„Je to přiznání neschopnosti odhadnout správně nastavení ekonomické reformy,“ řekl jeho stínový protějšek Zdeněk Škromach (ČSSD).

Vláda bude oNečasově návrhu jednat 10.března a téměř jistě jej okamžitě pošle do parlamentu.

„Předpokladem pro mimořádné zvýšení je mimořádně urychlit legislativní proces,“ zdůraznil Nečas. Aby se penze mohly od srpna opravdu zvýšit, musí ale novela projít sněmovnou hned vprvním čtení a stejně tak rychle by měl postupovat senát a prezident.

Škromach uvedl, že se opozice při té příležitosti pokusí oprášit vlastní návrh jednorázového příspěvku šest tisíc korun. To ale Nečas odmítá. „Není to systémové, navíc by důchodový účet šel hluboce do mínusu,“ řekl Nečas a obvinil sociální demokracii zpopulismu.

Zatímco Nečasem navrhované zvýšení penzí by letos stálo státní kasu necelých sedm miliard korun, návrh ČSSD by přišel odeset miliarddráž.

Podle Škromacha se ale populisticky chová ODS. „To zvýšení je pod tlakem krajánků vODS, kteří se cítí ohroženi před podzimními krajskými volbami,“ řekl Škromach. Ikdyž ale snávrhem na jednorázové přidání důchodcům sociální demokraté neuspějí, zrychlenému projednání návrhu ODS nebudou bránit. „Každá koruna pro důchodce je dobrá,“ řekl Škromach.

Naposledy se penze zvýšily od počátku letošního roku. Tehdy průměrně stouply o4procenta na 9111korun. Od srpna by měl průměrný důchodce dostávat 9576korun.