Nejedna žena teď řeší dilema. Vyplatí se při dnešních cenách péct vánoční cukroví?

Mouka se proti loňsku zvedla nejméně o čtyři, máslo a cukr o deset korun. Dražší jsou vejce, mléko, olej, ztužený tuk, čokoláda na vaření, mandle, rozinky, oříšky, marmeláda. I vanilkový cukr a kypřicí prášek. Nahoru s cenou šly margaríny, které se v mnoha receptech kombinují s máslem.

Povede drahota k omezení „domácího“ pečení? „Péct nepřestanu, ale budu to muset zredukovat,“ říká devětašedesátiletá Jindřiška Ševítová ze Strakonic, která peče každoročně tak 12 druhů cukroví a „zásobuje“ rozvětvenou rodinu čítající zhruba 15 členů.

Zdražování nelze přehlédnout. „Říkají, že se zatím máslo na šedesát korun nedostane, ale čtyřicet to asi bude,“ uvažuje a dává si dohromady, kolik je čeho třeba. „Kilo másla, kilo Hery, tři kila mouky, vejce, mandle, rozinky ořechy. Ještě jsem nepočítala, kolik letos vydám navíc. Hotové cukroví ale kupovat nebudu, domácí vydrží víc, a co zbude, dá se do mrazáku. Patřím do generace, která je zvyklá počítat a šetřit. Kolik peněz mám k dispozici, tolik můžu utratit,“ dodává Jindřiška Ševítová.

Vůně domácího vánočního cukroví se nevzdá ani Milena Kubátová z Radomyšle, ale množství zredukuje. „Pečeme společně s dcerou, je to výhodnější a rychlejší, ale letos o něco ubereme,“ říká.

V obchodech už si ženy hlídají ceny. „Měli jsme nedávno Heru v akci. Stála 12,90 a v tu ránu byla rozebraná,“ informuje majitelka strakonické prodejny Gastro Jitka Bajtová. Ujišťuje, že podobné akce budou dodavatelé ještě do konce roku určitě opakovat.

Podle jejích slov se zatím zdražení potravin v tržbách neprojevuje. „To znamená, že zákazníci nakupují stejně, ale víc počítají a šetří,“ uvedla.

Výrobci se také přizpůsobují trhu a kupující nemusí zdražení na první pohled ani zaznamenat. U balíčku mandlí nebo ořechů může být cena stejná, ale sníží gramáž, takže místo desetidekového obsahu má sáček třeba jen 7 dkg.