„Nenechávejte děti sedět u počítače. Vařečka, zástěra, zelenina a šup do kuchyně!“ K tomu vyzval na Facebooku Ladislav Pertl. Rodičům tím dával vědět o soutěži o nejlepší salát, kterou pro mladé od 8 do 16 let vypsal. A to pod hlavičkou litoměřické střední školy, kde učí vaření. Pertlův status sice vypadal jako další z řady veselých hlášek na sociální síti, v jejím stínu je ale obava, že školáci už nebudou chtít do gastronomických oborů. A to proto, že je už déle zjevné, jak právě gastroprůmysl dostává v pandemii na frak.

Ještě před jarními přijímačkami se v Litoměřicích obávali, jestli se na kuchaře a číšníka přihlásí dost dětí. Nakonec to dopadlo dobře. Jednou bitvou se ale válka nevyhrává. A tak chtějí na zdejší Střední škole pedagogické, hotelnictví a služeb propagovat gastroobory i u těch, kteří se o profesní budoucnosti budou teprve rozhodovat. „Koronavirus tu s námi bude možná déle,“ připomíná Pertl nad ambicí udělat z kulinářské soutěže tradici.

Povinně zavřené restaurace přitom ještě umocňují obecný trend uvadajícího zájmu mladých o řemesla. Své o tom vědí na děčínské Střední škole řemesel a služeb. Za posledních 30 let tu řady budoucích učňů i studentů prořídly víc než o polovinu a letos nenabrali dost číšníků. „O obor přestává být zájem, lidé se bojí, že budou bez práce,“ říká pedagožka Alena Horová. Také proto vítají Pertlovu iniciativu. I když tady už několik let mají vlastní soutěž o nejlepší hamburger. Její únorový termín však letos museli kvůli známým okolnostem rušit, s obavou vyhlížejí i ten další.

Zářijové finále konkurenční, „salátové“ soutěže by koronavirové storno potkat nemuselo. Zájem o klání je, mladí z Litoměřic, Teplic i Ústí se už hlásí. „Kluci mají zatím mírnou převahu,“ prozrazují pořadatelé. Soutěžící lákají k bitvě o finále na Zahradě Čech nejen hvězdnou moderátorkou Markétou Hrubešovou, ale i pobytem v hotelu ve Špindlerově Mlýnu jako hlavní cenou a také gastrokurzem s profíky.

Kurzy vaření pro děti pořádají v Ústí v profi kuchyni, organizuje je Lucie Němcová.Kurzy vaření pro děti pořádají v Ústí v profi kuchyni, organizuje je Lucie Němcová.Zdroj: archiv Gastrotechno Group

Pro vaření se pokoušejí nadchnout děti dokonce už od 6 let i lektoři speciálních kurzů vaření. V regionu je už třetím rokem pořádají v Ústí nad Labem. Začalo to, když si v budově předlické firmy Gastrotechno Group vybavili vzorovou kuchyň pro zákazníky. Po kurzech vaření pro dospělé s ústeckými kuchaři i cukráři tu začali i s kurzy pro děti. „Testovali jsme je nejprve na těch mých,“ usmívá se organizátorka, Ústečanka Lucie Němcová.

Od té doby uspořádali na 40 kurzů, kterými prošly stovky dětí. „Většinou se zúčastňují dívky od 8 do 10 let, ale chodí i chlapci. Výjimkou nejsou ani 15letí,“ bilancuje Němcová. Lektorky se dětem ve tříhodinových kurzech věnují v ocelí se blyštící profesionální kuchyni. Vyzkoušejí si tady smažení, naklepávání masa, krájení zeleniny a další kuchařskou rutinu. Nedávno tu začali i se sushi.

Ještě před pandemií koronaviru připravovala děcka z navařených pochoutek pro členy rodiny raut. Teď se musí rodiče spokojit s předávkou i přebírkou potomků mezi dveřmi a jídlo dostanou zabalené s sebou. I když se předlických kurzů účastní většinou děti z Ústí a okolí, někdy se přihlásí i ty z Děčína, Teplic či Mostu. A dokonce až z Prahy.

I v předlické firmě se přidávají k varovným hlasům ze středních odborných škol. A sice že pandemie snižuje motivaci mladých k práci v oboru. Ta je však zatím problémem především „v terénu“. „V gastru je strach, v restauracích je nedostatek kuchařů i servírek,“ potvrzuje Lucie Němcová. V podnicích často chybí personál i přesto, jak se rozjel okénkový prodej i závoz. Jenže gastrobyznys je do velké míry závislý na spropitném. A „dýška“ bývají bez bližšího a delšího kontaktu hosta s obsluhou často značně hubenější.

Žádný šopák. Pořadatelé soutěže hledají originální recepty na salát
„Rád vaříš a je ti mezi 8 a 16 lety? Připrav moderní chuťově rozmanitý lehký letní salát s domácím dresinkem aspoň z pěti surovin,“ vyzývají pořadatelé soutěže. Účastníci mají poslat fotografii salátu i se sebou a s receptem do 15. srpna na soutez@sslitomerice.cz. Ze soutěžních pokrmů pak vybere porota dvacet do hlasovacího kola. Ve finále se 11. září utkají tři finalisté s největším počtem hlasů na Zahradě Čech. Více se dozvíte na www.sslitomerice.cz.