Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

16.7.2017
SDÍLEJ:

Třadvacetiletá Adéla Šafaříková z Vyškova v Brně založila restauraci, kde se vaří paleo a vegan strava.Foto: Deník / Marie Mrázová

K vlastnímu podnikání ji dohnaly zkušenosti z práce v pohostinství. „Jednou jsem se dostala do situace, kdy už jsem jako obsluha neměla lidem co z jídelníčku doporučit. S přáteli jsme zkoušeli jiné práce, ale pak jsme se rozhodli, že si otevřeme něco svého,“ vypráví mladá žena.

K vaření se dostala teprve před dvěma lety, když začala vypomáhat v kuchyni. „Strašně mě to chytlo a zjistila jsem, že mi to jde samo,“ dodává. Na jídlo si vždy vyhradí čas, chce vidět, co její strava obsahuje, a vychutná si ho.

Vaření paleo a vegan stravy je podle ní hrozně jednoduché. „Snažíme se do jídel dávat co nejméně koření, aby lidé skutečně cítili chuť jídla. Je to strašně jednoduché a chutné. Třeba taková pečená řepa v alobalu je výborná,“ tvrdí.

Občas má zákazníky, kteří si připadají nedojedení, pokud nemají těžký pocit v žaludku. „S těmi ale nic nenaděláme, musí na to přijít sami,“ krčí rameny.

Maso shání vždy čerstvé u řezníka. „Vaříme také bez laktózy, cukru a lepku. Olej používáme pouze olivový a kokosový. Veganská jídla máme kvůli tomu, že jsou obecně dobrá a lehká. Paleo strava je zase co nejčerstvější a nejčistší, vůbec není syrová,“ vysvětluje.

Sama občas sklouzne i k fastfoodu. „Jím úplně zdravě, ale taky se mi stane, že si ve dvě ráno dám smažák,“ směje se kuchařka. Vegetariánka ani veganka není.



A dodává, jak vzniklo jméno Má hostina. „Nechtěli jsme klasické názvy jako třeba U Pavla. Nejdřív nás napadl koncept, že porce se bude skládat z několika druhů jídel a každý si nabere a udělá svoji hostinu,“ objasňuje Šafaříková.

MARIE MRÁZOVÁ

Autor: Redakce

16.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem.
AKTUALIZOVÁNO
73 33

Šest prezidentských kandidátů ve vlaku: neshody nad Mašíny i sestavením vlády

Nová Sněmovna, Tomio Okamura
9 4

On-line: Poprvé se schází noví poslanci. Vondráček z ANO bude předsedou

AKTUALIZOVÁNO

Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. Zemřela v pouhých 49 letech

/VIDEO, FOTOGALERIE, ANKETA/ V nedožitých padesáti letech zesnula po těžké nemoci tenistka Jana Novotná, wimbledonská vítězka z roku 1998. Na bývalou světovou dvojku vzpomínají tenisové legendy.

Zeman odletěl do Ruska. S Putinem se sejde zítra

Prezident Miloš Zeman dnes odletěl z Prahy na pětidenní státní návštěvu Ruska. Na jedné z jeho posledních zahraničních cest před lednovými prezidentskými volbami ho doprovází početná skupina českých podnikatelů, kteří budou na seminářích v Moskvě a uralském Jekatěrinburgu diskutovat o rozšíření kontaktů s ruskými firmami. Podepsat mají smlouvy za víc než 20 miliard korun. 

Další schůzky s ANO? Hnutí nejprve představí Zemanovi menšinovou vládu

Hnutí ANO chce oslovit sněmovní strany s programovým prohlášením své menšinové vlády až potom, co záměr představí prezidentovi Miloši Zemanovi. Předseda hnutí Andrej Babiš před ustavující schůzí Sněmovny zopakoval, že vítěz voleb nedostal šanci na sestavení většiny, protože ostatní strany spolupráci striktně odmítly.

První lanovka v Praze jezdila na Letné. Nahradil ji jezdící chodník

První lanovka v Praze. Většině lidí se automaticky vybaví ta na Petříně. Nejde ale o první lanovou dráhu v metropoli. Dříve vznikla lanovka na Letné, která fungovala od roku 1891. Ze začátku ji poháněl systém vodní převahy, poté jezdila na elektřinu. Později vozil na Letnou návštěvníky takzvaný pohyblivý chodník. Dnes po lanovce najdete už jen zbytky opěrných zdí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT