Podle zdrojů E15.cz se o odvolání Kovalčíkové jednalo už minulý týden. V pětičlenném představenstvu železničního dopravce se ale prý tehdy nenašlo dost hlasů pro její odvolání.

Podle návrhu, který koncem loňského roku chválila vláda, mají dráhy za více než 1500 budov získat od správy železnic 3,24 miliardy korun. To je cena stanovená znaleckým posudkem společnosti PricewaterhouseCoopers a akceptuje ji i Evropská komise, na kterou se kvůli obavě z možného podezření z neoprávněné podpory obrátilo ministerstvo dopravy.

Vedení drah původně za převod majetku očekávalo výrazně více. Minulý týden přesto s transakcí souhlasil řídící výbor ČD a představenstvu společnosti nařídil v procesu pokračovat za předpokladu, že prodej uzná za ekonomicky výhodný.

Podle serveru E15.cz ale právní odbor ČD pod vedením Kovalčíkové varoval představenstvo drah před vážnými riziky, jež jsou s převodem nádraží spojená. Transakce prý může například nahrát žalobě soukromé železniční společnosti RegioJet. Firma podnikatele Radima Jančury zpochybňuje cenu za převod kolejí z Českých drah na SŽDC v roce 2008 a požaduje, aby dráhy vrátily zhruba sedm miliard korun. "Nelze vyloučit, že ČD obdrží za převod majetku tři miliardy a v prohraném sporu zaplatí sedm miliard," citoval server E15.cz z analýzy právního odboru drah.