Hlavní ingredience na pečení meziročně zdražily v průměru o 32 procent. Z devíti sledovaných položek si letos zákazníci připlatí za osm z nich. Výjimku představují pouze mandle, kde je však celková úspora zanedbatelná, pouhá tři procenta.

Vejce. Ilustrační snímek
Zkáza českých vajec? Po sadařích zvažuje konec podnikání pětina chovatelů slepic

Nejvíce, o téměř sto procent, meziročně zdražilo mléko a také cukr krupice (o 88 %). Citelně se zvýšily i ceny za vejce a máslo (viz tabulka). Zatímco loni suroviny na přípravu velikonočního beránka vyšly v souhrnu na 45 korun, letos je to skoro 60 korun. V případě mazance nyní nákup potřebných ingrediencí nepořídíme pod 80 korun. A to jen díky slevám, při nákupu v „plné ceně“ by výsledná útrata byla o čtvrtinu vyšší.

Zdroj: Česká distribuční

Podražily prášek do pečiva i mouka

„Češi mají slevové a akční nabídky ve velké oblibě. Zvláště v ekonomicky náročné době nezlevněné zboží často vůbec nekoupí. Nakupování dle letáků umožňuje mnoha domácnostem kvalitně nakoupit a zároveň ušetřit nemalé částky rodinného rozpočtu,“ popsal Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční, která je dceřinou společností Vltava Labe Media.  

Velikonoční kraslice. Ilustrační snímek
Velikonoce se prodraží. Domácí vejce jde ale sehnat za stejnou cenu jako polská

Výrazné procentuální zdražení (63 %) nastalo u prášku do pečiva. Vzhledem k nízké pořizovací ceně se však jedná pouze o korunu za kus. Zhruba stejnou částku si meziročně připlatíme za 100 gramů rozinek. Více než o dvě koruny navíc zaplatíme za kilogram pšeničné polohrubé mouky. Cena vanilinového cukru zůstala meziročně prakticky stejná. Podobně je to také u celých neloupaných mandlí, kde oproti loňsku dokonce lehce ušetříme.

Zdroj: Česká distribuční

Zdroj: Česká distribuční