Internetový obchod Mall.cz umožní vrátit nevyhovující dárky zakoupené v prosinci až do 15. ledna. Zboží musí být nepoužité, v původním stavu a originálním balení. Zákazníci e-shopu Kasa.cz mohou využít 30 dní lhůty pro odstoupení od smlouvy nebo vánoční službu ‚Daruj bez obav', při které mohou vrátit nevhodné dárky do 13. ledna. Vrátit není možné software a audiovizuální nosiče.

V Datartu mohou obdarovaní vrátit nevhodné dárky do 6. ledna. „Možnost vrátit zboží se však nevztahuje na produkty osobní hygieny a média, u nichž to reklamační řád nedovoluje," dodala Jana Choroušová z Datartu.

Řetězec Electro World peníze automaticky nevrací. „Prvořadě nabízíme výměnu, následně náhradu v poukázkách, pouze výjimečně vrácení peněz," uvedl marketingový manažer obchodu Jan Bosák. Z vánočních dárků nelze vrátit mobilní telefony, navigace GPS, tiskárny a faxy s použitými náplněmi, rozbalené náplně do tiskáren a faxů a rozbalený software včetně počítačových her a filmových DVD. Z hygienických důvodů prodejny nepřijímají zpět holicí strojky, zubní kartáčky a epilátory. Nelze také vrátit další výrobky, které byly původně zataveny v blistrech a zákazník porušil jejich obal. Dárky nakoupené do Vánoc Electro World bere zpět do 10. ledna, po této lhůtě rozhodne o případném vrácení manažer obchodu.

Jasná pravidla

V obchodech Tesco se na vracení popřípadě výměnu nevhodných vánočních dárků vztahují stejné podmínky jako na jakékoli zboží zakoupené kdykoli během roku. Pro výměnu zboží za peníze ale platí několik podmínek. Trvanlivé potraviny musí být vráceny před uplynutím data spotřeby nebo data minimální trvanlivosti. Peníze se také nevrací v případě úhrady nákupu Tesco poukázkou či dárkovými nebo sociálními poukázkami stravovacích společností. Není také možné takto vrátit drobnou elektroniku, spodní prádlo, čerstvé potraviny nebo cigarety.

„Základní podmínkou pro vrácení peněz nebo výměnu nevhodně zakoupeného výrobku je, aby zboží bylo nenošené, nepoškozené a v původním obalu. U oblečení a obuvi musí mít zboží visačku. Zákazník dále musí předložit platný nákupní doklad popřípadě záruční list," uvedl mluvčí řetězce Jan W. Dvořák.

V hypermarketech Globus je možné nevhodné dárky vrátit, stejně jako jakékoli jiné zboží, do 30 dnů bez udání důvodu. Zákazník potřebuje pouze pokladní doklad a zakoupené zboží v originálním nepoškozeném obalu. Vracet je možné výhradně nepoužité zboží v množství obvyklém pro domácnost.

Obchodníci v kamenných prodejnách povinnost vrátit peníze či zboží vyměnit nemají ze zákona. Jednodušší je situace v případě zakoupení dárků přes internetový obchod. V nich mohou zákazníci podle zákona do 14 dnů od převzetí zboží odstoupit od smlouvy bez udání důvodu.