Test se zaměřil jak na konzistenci, vůni, chuť a barvu 25 vzorků zakoupených v běžné obchodní síti, tak na cenu a informace uvedené na obalu zmrzlin. Závěr? Nejdražší neznamená automaticky nejlepší. I neznačkový polárkový dort za pár korun může být lepší než nejdražší výrobky.

Jak vypadá správná konzistence mražených krémů? Musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin. Může ovšem obsahovat kousky ovoce, vanilky nebo i čokolády. Taková je například zmrzlina Carte d’Or s kousky vanilkového lusku, Carte d’Or s belgickou čokoládou od Unileveru, nebo vanilková zmrzlina Gellatti Premium Bourboun Vanilla z Lidlu.

Dobré čokoládové, slabší vanilkové a jahodové

Pokud preferujete v mražených krémech kousky ovoce, dobrá volba je podle testu jahodový Carte d’Or a Ovocný Světozor. Obě pochoutky obsahují více než čtvrtinový podíl ovocné složky a také v ostatních ohledech si vedly slušně. Ostatní testované zmrzliny obsahovaly jen málo něčeho navíc, hladkou konzistenci měly téměř všechny.

Nedostatky se naopak projevovaly při chuti u vanilkových a jahodových zmrzlin. Odborníci si často stěžovali na umělejší nebo méně výraznou chuť, která se někdy doháněla cukrem a zbytečně zvyšovala energetickou hodnotu. Nedobře tak dopadla Gelatti Premium Strawberry z Lidlu a Classic Strawberry koupená v Kauflandu, ačkoliv v ostatních ohledech nemusely dopadnout tyto značky vyloženě zle.

Čokoládové zmrzliny skončily velmi dobře. Nejlepší chuť i vůni, barvu a konzistenci získala čokoládová Ms Molly pořízená v Tescu.

Pokud hledáte ledovou pochoutku s nejnižším obsahem cukru bez ohledu na ostatní faktory, sáhněte po jahodovém Big Milk nebo po zmrzlinách Pinko s příchutí vanilky a másla i po čokoládové variantě. První jmenované však odborníci vytýkali příliš pěnovitou konzistenci a umělejší chuť. Ta stála body i čokoládovou zmrzlinu Classic Cocoa z Kauflandu, která skončila na posledním místě mezi čokoládovými mraženými krémy.

Zbytečné riziko alergenů

Velmi často vytýkanou chybou, které nebyla mezi hlavními kritérii, ale byl na ní brán zřetel ve finálním hodnocení, byly alergeny a množství přídatných látek. Až na pár výjimek (všichni zástupci značky Carte d’Or a vanilkový polárkový dort Clever) obsahovaly zbylé testované zmrzliny alergeny deklarované mimo složky. Tyto alergeny nepocházejí z přidaných surovin, ale mohou se vyskytovat ve stopových množstvích.

Mnozí výrobci nemůžou zaručit maximální čistotu výrobních zařízení, proto často upozorňují na přítomnost alergenů spojením „může obsahovat (stopy)“. Tyto alergeny by se však neměly uvádět na výrobcích, u nichž je výrobce schopen zajistit jejich nepřítomnost, případně množství, které lze považovat za nulové. Alergikům by se výrazně rozšířil výběr.

Nejvíce se výrobky odlišovaly cenou. Ne vždy však znamená, že by vyšší cena odpovídala lepšímu senzorickému hodnocení, jako je tomu například u vanilkové a čokoládové zmrzliny od Ovocného Světozoru. Naopak zmrzlinou, kde cena odpovídá obsahu, je Manhattan Classic a polárkový dort Clever.