„Stejně jako si dnes nedokážeme představit fungování bez elektrické energie, si v budoucnu nebudeme schopni představit život bez internetu,“ je přesvědčen Marek Ondroušek, telekomunikační odborník a bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci. Upozornil, že pomalý a nestabilní připojení je stále problémem řady lokalit.

Situace se nicméně rapidně zlepšuje. Podle údajů společnosti Cetin, která provozuje nejrozsáhlejší tuzemskou síť optických kabelů, se rychlejšího internetu jen od počátku letošního roku dočkalo více než 140 tisíc bytů.

Ilustrační fotografie.
Češi a jejich internetové připojení: nespokojení jsou hlavně ti, co platí málo

Překážkami při budování robustní infrastruktury v malých obcích přitom často nejsou pouze finance a byrokracie. Důležitou roli hraje i nezájem samotných operátorů a přístup starostů a zastupitelů. Podle zkušeností providera AIM se naštěstí druhé zmiňované mění.

„Právě starostové a zastupitelé obcí, kde dosud internet nefungoval nebo fungoval nekvalitně, mají zásluhu na rozvoji a posílení stávající infrastruktury. Díky tomu došlo ve stovkách obcí k významnému rozšíření telekomunikačních služeb,“ uvedl Jakub Jánský ze společnosti AIM. Středočeské Zdiby, Psáry, Horoměřice, Mnichovice, Říčany nebo Nehvizdy tak už dosahují kvality a rychlosti připojení jako velká města, v řádu stovek megabitů za sekundu.

Ilustrační foto.
Češi a internet: na síti nechtějí platit, doma mají tři digitální zařízení

Na venkově často pomalou a zastaralou technologii připojení Wi-fi nahrazuje posilovaná stávající metalická či optická síť. V místech, kde není jiný typ připojení než Wi-fi, nebo dokonce vůbec žádné připojení, nabízejí poskytovatelé nově zavedení metalických či optických kabelů až přímo do bytu. Leckterý obyvatel přitom ani netuší, že kvalitní přívod je v objektu již vybudován.

Obce využívají budování kanalizace nebo rekonstrukci silnice a s tím spojené výkopy tak, aby mohly být zároveň položeny či rekonstruovány kabely optické nebo metalické sítě. „Je to efektivní řešení, které uspoří finance za další práce nutné při výstavbě na zelené louce,“ pochvaluje si Jánský. Kabelové připojení navíc neohrozí silný déšť ani větší vzdálenosti.

Ilustrační snímek
Wi-Fi signál budou vysílat i lampy. Města posílí připojení v ulicích