Veřejná prostranství v Těchlovicích tak budou upravenější a někteří místní nezaměstnaní našli nové pracovní uplatnění. „Jsem za tuhle šanci samozřejmě rád, protože sehnat zaměstnání jinde bylo a je pořád dost obtížné. Mít alespoň takovouhle práci je pořád lepší, než čekat na sociální dávky,“ rekapituloval své zapojení do veřejně prospěšných prací (VPP) v obci Petr Klimt.

Podobně reagoval i jeho tchán Bohuslav Hrdlička. Před časem se na úklidu v obci podílela i jeho manželka Alena a možnost pracovního uplatnění dostala také dcera Iva. „Máme tady skoro třicet nezaměstnaných a tak se snažíme zapojit alespoň některé z nich právě do veřejně prospěšných prací. Teď je to pět lidí, od června jich budeme mít osm. Makají skutečně poctivě, takže mám důvod jen chválit,“ poznamenala těchlovická starostka Jaroslava Hýlová.

Veřejně prospěšné práce patří na Děčínsku stále mezi nejfrekventovanější možnosti, jak nabídnout uplatnění alespoň části lidí, kterým chybí potřebná kvalifikace a zaměstnavatelé tak o ně nemají příliš velký zájem.

„Z celkového počtu přes osm tisíc nezaměstnaných máme v evidenci více než čtyřicet procent uchazečů, kteří mají jenom základní nebo dokonce ani nedokončené základní vzdělání. Tihle lidé opravdu obtížně shánějí uplatnění a tak využíváme alespoň institutu veřejně prospěšných prací,“ uvedl ředitel děčínského úřadu práce Jiří Král.

Vzniklo 400 míst

V loňském roce se v rámci VPP podařilo vytvořit v děčínském regionu zhruba čtyři sta míst. Na jejich financování stát vynaložil přes dvaadvacet milionů korun. „Letos by to mohlo být až pět set zaměstnaných lidí a celková výše poskytnutých příspěvků by se mohla pohybovat na hranici okolo pětadvaceti milionů korun,“ připomněl vedoucí odboru trhu práce Vlastimil Fiala.

Nespornou výhodou pro letošní rok a další léta je fakt, že na financování těchto aktivit bude možné ve větší míře využívat i evropské zdroje a fondy. Některé radnice si už nedokáží představit, že by nemohly využívat možnost nabízet uplatnění svým nezaměstnaným obyvatelům právě prostřednictvím veřejně prospěšných prací. Platí to i v případě České Kamenice.

„Většinou se svými požadavky uspějeme a daří se nám tak vytvořit partu lidí, kteří se starají o čistotu města. Díky absolvovanému proškolení někteří zvládnou i složitější úkony jako je práce s motorovou pilou nebo křovinořezem. Škála uplatnění těchto lidí je tak poměrně široká. Nemusí zůstávat v evidenci úřadu práce a pomáhají zlepšit upravenost města,“ uvedl tajemník českokamenické radnice Lubomír Tůma. Dodal, že město letos počítá se zaměstnáním třiceti lidé právě prostřednictvím VPP.

Především na úklid využívají nezaměstnané také v Hřensku. „Zatím máme na tyto práce jednoho muže a brzy nastoupí ještě jedna paní. Hlavně během sezóny budou míst starostí s úklidem více než dost,“ poznamenal hřenský starosta Josef Černý.