Zástupci techniky věří, že se do tří let změní pětaosmdesát milionů pracovních míst. Poroste zájem o práci s daty, digitalizaci a stále více činností zastoupí roboti. „Některé pracovní pozice, kde najdou uplatnění naši absolventi, ještě ani neexistují, ale základ jim jednotlivé studijní obory můžou dát už teď. V budoucnu získají při hledání práce oproti jiným studentům velkou výhodu,“ sdělila marketingová specialistka Vysokého učení technického Lenka Gumulec.

Zdroj: Youtube

Náborová kampaň nese název VUT výhodou. Slibuje, že zájemce o studium připraví na změny zaměstnání. „Z průzkumů, které si necháváme zpracovávat, vychází, že čtyřiadevadesát procent uchazečů o bakalářské studium si myslí, že se v příštích deseti letech dočkáme výrazné proměny pracovního trhu. Dvaačtyřicet procent očekává, že většina budoucích klíčových profesí dnes ještě ani neexistuje," uvedla mluvčí školy Tereza Kadrnožková.

V části podchodu pod hlavním nádražím v Brně už nejsou stánky kvůli plánované rekonstrukci. Foto únor 2022.
Vyklizený podchod pod hlavním nádražím v Brně: Předčasné, zlobí se prodejci

Autorem kampaně je režisér Michal Orsava. Při vytváření videa použil různé inovativní prvky. „Je tam umělý pokoj, kde jsme mohli volně přecházet z denní na noční atmosféru. Rozhraní portálu s nabídkou práce jsme znázornili skrze hologramy v prostoru. Ze samotného pokoje se stane webová stránka, která vás obklopí,“ vysvětlil autor. Kampaň je ke zhlédnutí na youtube či dalších sociálních sítích až do konce letošního března.

Podle Kateřiny Novákové z Brna umělá inteligence nedokáže nahradit lidský přístup, který je u některých profesí nezbytný. „Jako vystudovaná kondiční trenérka si dokážu představit, že mi robot pomůže sestavit cvičební či výživový plán. Přesně změří zdravotní kondici člověka a poskytne relevantní data. Na druhou stranu v otázkách zdravého životního stylu je často větší problém přesvědčit hlavu než tělo a myslím si, že s tím si ještě žádný robot nedokáže poradit,“ uvedla žena.

Do roku 2025 se promění 85 milionů pracovních míst

- vzniknou nové pozice jako manažer dronů, datový detektiv či vesmírný inženýr

- 94 % uchazečů o bakalářské studium na VUT si myslí, že se v příštích 10 letech dočkáme výrazné proměny trhu práce

- 42 % budoucích studentů věří, že většina profesí, které budou za 10 let klíčové, dnes ještě ani neexistují

- VUT výhodou je heslem letošní kampaně zaměřené na nábor uchazečů o studium

- autorem kampaně je režisér Michal Orsava se studiem Filmagix