Většina ekonomů už předpokládá, že eurozónu čeká v nejbližším období pád do nové ekonomické recese. Plyne to z dnešního pravidelného průzkumu agentury Reuters mezi 65 ekonomy londýnské City. Pro příští rok ekonomové čekají v měnové unii, kterou nyní těžce ohrožuje eskalující dluhová krize, velmi slabý růst.

Recesi v eurozóně nyní čeká 60 procent dotázaných ekonomů proti 40 procentům z říjnového průzkumu. Podle Reuters to je stále poněkud konzervativní odhad, vzhledem k tomu, že minulý týden vyšly dílčí údaje, které naznačily, že v eurozóně je už v chodu alarmující ekonomický propad. Dokonce i nový prezident Evropské centrální banky Mario Draghi minulý čtvrtek řekl, že eurozónu zasáhne do konce roku mírná recese.

Definice recese

Ekonomové jsou obvykle v předpovídání recesí opatrní. Eurozóna byla v roce 2008 už několik měsíců v recesi, než ji většina ekonomů předpověděla. Recese se běžně definuje jako dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu po sobě a ekonomové pro toto čtvrtletí čekají v průměru pokles o 0,1 procenta.

„Eurozóna směřuje do recese. Je již patrný nedostatek úvěrů a velká nejistota ochromuje investice a nákupy nákladného spotřebního zboží,“ řekl analytik Handelsbanken Petter Lundvik.

Se zhoršením evropské ekonomiky kontrastuje předpověď vývoje pro Spojené státy, kde vnímaná pravděpodobnost recese klesla na 25 procent. Riziko recese v Británii hodnotí ekonomové na 40 procent.

Ekonomové také snížili počtvrté za sebou odhad pro příští rok. Eurozóna by měla růst jen o 0,5 procenta proti letošnímu zvýšení o 1,6 procenta. V září se ještě čekal nárůst HDP o 1,2 procenta. Evropská centrální bank by podle ekonomů měla dál snížit základní úrokovou sazbu na jedno procento, kde byla za předešlé krize, a tam ji bude držet nejméně do poloviny roku 2013.